Kjell & Co visar att det går att nå framgång på en av de mest konkurrensutsatta marknaderna och det nästan utan konsulthjälp. Kjell från Malmö håller rentav på att ge Clas från Dalarna en match. 

Tänk ordet hemelektronik, blunda och vad ser du framför dig: stora köplådor med produkter märkta med skrikiga röda prislappar, bombmattor av tv-reklam och dagens utskick i pappersåtervinningen. Tänk dig scenariot att du på denna marknad ska skapa en växande butikskedja nästan utan att göra reklam. Det går liksom inte.

Men, på en av de värst konkurrensutsatta marknaderna, växer Kjell & Co med en butik per månad,  en omsättningsökning på runt 38 procent  mellan år 2006 och 2007 och gjorde det nästan en gång till år 2008 då omsättningen hamnade på  441  miljoner kronor. Malmöföretaget startade sin första  Stockholmsbutik   år 2005. Idag har Kjell & Co tolv butiker i huvudstaden. Bolaget gjorde en förlust på 6 miljoner kronor år 2007, men vd  Thomas Keifer  försäkrar att bolaget tar sina investeringar i nya butiker direkt över resultatet . 2008 var vinsten 10 Mkr. Målet är att nå 60 butiker i Sverige.Så hur gör Kjell & Co för att lyckas?

För det första har kedjan vågat gå på djupet och valt bort bredd. Kjell & Co levererar tillbehör till kapitalvarorna som kedjorna Siba, Onoff, och Media markt slår sig blodiga om att få leverera. Tajmingen spelar i Kjell & Cos händer. Alla hushåll behöver köpa extra sladdar och annan utrustning för att då den digitala utrustningen att fungera. Därmed kan Kjell & Co gräva fram en guldåder rakt i Clas Ohlssons gruva. 

Kjell & Co tycks också ha lagt marknadsföringsinvesteringarna rakt på det skapar upplevelse av varumärket som ska stå för följande värden:

  • Service i världsklass
  • Prisvärda produkter
  • Genuint kunnig reklam 

Malmöbyrån First Flight har tagit fram en ram för anslaget Kjell & Cos kommunikation. Utöver det klarar sig kedjan utan kommunikationskonsulter och lägger nästan alla pengar på att utbilda personalen. Thomas Keifer berättar entusiastiskt om hur personalavdelningen har specialiserat sig på att hitta folk som det glittrar i ögonen på när det pratas teknik och om hur medarbetarna i utbildningen får simulera alla händelser som kan inträffa och hur de länge får gå bredvid och lära sig innan de får möta kunderna.

”Man ska kunna ställa dumma frågor och få hjälp”, säger Thomas Keifer.

Kjell & Co är ett starkt varumärke bland alla under  34   år, men behöver bli starkare bland kvinnor och 55 plus. Thomas Keifer vill också att Kjell & Co bättre ska uppfattas som prisvärda. Så en del marknadsföringsjobb finns ändå att göra för den snabbväxande kedjan som startade av pappa Kjell och hans söner i Triangelns köpcentrum i Malmö. Thomas Keifer tror det blir dr och en del på internet. Tv är ju bra, men dyrt.


Kommentarer

2 svar till ”Kjell ger Clas en match”

  1. Intressant Rolf! Jag handlar alltid kablar och sådant på Kjell. Vet inte om jag någonsin har sett reklam för dem. Det fanns bara en butik där en dag på vägen hem från det stora mediehuset. Jag gick in, fick enormt bra service, och sedan dess kommer jag mer än gärna tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *