De sju dödssynderna på Clarion

Tillbringade förmiddagen på Stora Annonsördagen. Tillställningen samlade såvitt jag kunde bedöma en kvalificerad publik bland dem Appelbergs vd Mats Edman, Dagens Industris annonschef Erik Lennmark, Jessica Bjurström, storkundansvarig på Baluba, Pia Grahn Brikell pågående vd på Storåkers, Sveriges Mediebyråers avgående vd Per Rosvall ochErik Kristow, sakkunnig på Kulturdepartementet.
Reklamombudsman Elisabeth Trotzig hade rentav en monter på plats. Något oväntat dök AMFs utskällde och utsparkade vice vd Ingvar Skeberg upp i någon form av debatt. Jag vet inte om det var modigt eller dumdristigt, men någonstans ska ju omstarten ske.  Så varför inte på Clarion på Söder i Stockholm.
Vings vd Eivor Andersson som berättade om hur marknadsavdelningen lär sig att jobba i realtid efter hur omvärlden förändrar sig. Intressant och rätt tänkt. Marknadsavdelningar borde jobba lite som redaktioner, med långsiktig planering, men samtidigt med full beredskap för nya situationer som kan dyka upp. Fast Ving kanske mer med brandkår som metafor än redaktion.

Daniel Saberski, kreativ mediechef för Mindshare berättade om byråns nya case, men också om hur Stern kombinerar reklam med event.

Den tyska tidningen kombinerade en reklamfilm på bio med ett par i publiken som fejkade en akut förlossning. Därpå kom nyheten upp på filmduken: ”Födde tvillingar på biograf”.  Det är ju humor. Men, hur långt kan ett gyckelspel drivas i marknadsföringens namn.

Affärsetnologen Ida Hult, vd på Trendethnography, fick mest beröm av förmiddagens talare. Hon har med hjälp av påplatsen-studier ute hos konsumenter kommti fram till vilka sju dödsynder marknadsförare kan begå i mötet med kunderna.
 
De är:
1. Ta ut dolda avgifter. Kunderna hatar att betala för saker som bokningsavgift.
2. Dålig tillgänglighet. Se till att ha riktiga människor som svarar i telefon i kundtjänsten.
3. Krångliga erbjudanden. Erbjudanden ska vara så enkla det bara går.
4. Gratiserbjudanden som inte är gratis.
5. Inte erkänna misstagen.
6. Inte belöna lojalitet.
7. Misstaget att inte våga erbjuda färre val. Konsumenterna har börjat trötta på valfrihet.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *