Den är grön. Och behovet av den minskar för varje dag när de elektroniska systemen byggs ut. Nej vi pratar inte om försvaret. Vi pratar om Metro. När försvarsmakten bantar ner, säljs materielen till andra som ser nya affärsmöjligheter. Så känns affären som Pelle Törnberg gör med Metro i New York.
Affären kom inte som någon överraskning. Först dök ryktena om den upp som en haschdröm. Men ryktet var så ihärdigt att haschdimmorna inte skingrades. Pelle Törnberg köper en rörelse som förlorade 50 miljoner kronor förra året. Upplagan ligger på 590 000 ex för de tre tidningarna som ges ut i New York, Philadelphia och i Boston.
Köpeskillingen lär inte ha varit skyhög, men Pelle Törnberg måste ha hyfsat kraftiga finansiella muskler om inte annat för att täcka rörelseförluster. Affären innebär att Metro sätter upp drygt 10 miljoner kronor på minussidan till nästa bokslut, trots köpeskillingen. Det säger en del om vilka avvecklingskostnader Metro hade räknat med. Pelle Törnberg brukar sägas vara god för 100 miljoner kronor. Affären i USA kan alltså riskera hela hans förmögenhet. Det tror jag inte att Pelle är intresserad av. Sannolikt har han en finansiär i ryggen. Haschdrömmen har också en andra del. I den går rykten om att Pelle Törnberg har en rysk finansman med som finansiär. Finansmannen ska ha jobbat våningen under Metros huvudkontor i Mayfair i London då Pelle Törnberg var Metros koncernchef. Kommer pengarna från en rik ryss som valde på att köpa ett fotbollslag eller en gratistidning i USA?
Just som tidigare koncernchef kan Pelle Törnberg sitta på information vi utomstående saknar. Information som skulle bringa klarhet i varför han tror att Metro i USA kan blir en lönsam affär. Kanske vet Pelle Törnberg hur han ska slingra sig ur Metros alltför långa och dyra tryckavtal i USA? Steve Nylund, tidigare USA-chef, nu utvecklingschef på Metro, och den nuvarande USA-chefen Georg Tsaros vara båda Pelles lojala pojkar. Och ryktena surrar förstås om att de har försett sin tidigare chef med matnyttig info.
Allting är dimmigt. Var kommer pengarna från till affären? Var ska pengarna komma från framöver? Och hur länge finns det läsare av gratistidningar när alla pendlare sitter med en laptop i knät?
Men, alla affärer behöver ju inte vara logiska. Pelle Törnberg drev under sin tid som koncernchef Metro som en vision om en global redaktion med många journalister. Han tycktes alltid mer intresserad av pappret än av nätet. När Pelle Törnberg pratade på Mediedagen i höstas sa han att han trodde på tidningar eftersom Rupert Murdoch gjorde det. Så här sa Pelle Törnberg om Rupert Murdoch: ”Han har investerat 5 miljarder i tryckerier och sätter sin favoritson att leda det. Det skulle han inte ha gjort om han inte trott på tidningar. Han agerande generellt är att han går ur tv och går mot internet och tidningar. Han har hittills haft rätt, även om han som 74-årig småbarnspappa kan ha blivit förvirrad. Eller ännu piggare”.
Också Schibsteds Hanna Dunér bloggar om affären.
Lämna ett svar