Är på vinterresa. På tåget genom Dalarna diskuterar vi Facebook, Twitter och Bloggy. Vi konstaterar att det inte verkar riktigt färdigt, att världen inte har enats om en gemensam social kommunikationsteknik.
Ulf från Cision och Nina från Dagens Industri verkar överens om att det är en fråga om mogenhet, vi befinner oss i ett uppbyggnadsskede och att teknikerna vi använder oss av byts ut till det bästa har utvecklats. Jag håller inte med. Jag tror att internet är det system vi ska använda och sedan kommer kommunikationskanalerna att bytas ut, den ständiga förändringen permanentas. På internet kan produktcyklerna hållas oerhört mycket kortare än ute i industrin och tjänsteindustrin. Den perfekta kanalen för att leverera tjänster till innevånarna i marknadsföringsprofessorn Micael Dahléns Nextopia, där allt handlar om nästa konsumtionstillfälle.
När barnfamiljerna 40 plus invaderar utmärkta Facebook, tappar kanalen värde för de som vill bygga elitistiska etablissemang och för de som tappar bort sig när underdogteknik blir mainstream. Bättre då att använda sig av en undermålig teknik som Twitter med max 140 tecken långa meddelanden och klena kringtjänster. Ungefär som rapparna utmanade musiketablissemanget med prat och inte sång, allt lagt på billiga samplingar och bergsprängare.
Rapparna blev mainstream så kom technon Nu är det inte Twitter längre. Utan Bloggy. Absolut inte Jaiku.
Sedan kommer något annat. Kanske ska vi blogga via ämnesraden i mejlen nästa gång? Det vore väl nytt. Detta försöker jag övertyga Ulf och Nina om. Maud från Min Helg säger inget utan fortsätter att sticka på en socka.
Andra som har funderat kring detta är Simon Sundén, Suzanne och Thomas Mattsson.
Lämna ett svar