Klarar Micael Dahléns Nextopia recessionen?

Eftersom jag inte var först med att läsa Micael Dahléns dundersuccé Nextopia, kunde jag kanske vara sist. Medan jag läser undrar jag hur väl professorns i marknadskommunikation vid Handels har impregnerat bokens teser mot recessionen.  Dags att skriva Rectopia?


Analsex. Eftersom Micael Dahlén inleder Nextopia med just det ordet, ska inte jag vara sämre.  Mot kapitlets slut får läsaren inte veta ett dugg mer om analsex. Det var bara en fyndig cliffhanger från författaren som med det greppet vill berätta vad boken handlar om, förväntningar, strävan efter nästa sak. Hur konsumenterna är upptagna med vad som kommer härnäst, inte vad som sker i dag och hur det används av annonsörer som Apple.

Jag har läst tre kapitel och noterar följande:

Micael Dahlén är bra på att leva som han lär, förväntansfullt läser jag vidare.  Jag vill veta mer, framförallt mer om hur teserna stämmer i lågkonjunkturen. Micael Dahlén berättar euforiskt om att vi har ett samhäller där vi får allt vi pekar på och där vårt största problem är att kunna välja bland utbudet. Men stämmer det in på en nykickad Volvoarbetare? Jag noterar också att Michael Dahlén måste ha hittat en bra vädersajt för vid alla historiska händelser han nämner anger han tämligen exakta väderförhållanden. Ett klassiskt knep för att skapa närvarokänsla och autenticitet.  Som när Steve Jobs kliver upp på Macworld-scenen 9 januari 2007, ”en sval och frisk tisdagsmorgonmitt i vintern”, enligt författaren.
På den egna bloggen, insprängd bland gammelartister som Yazz och Bruce Springsteen och Michael Jackson OCH Twisted Sister (förväntningar, någon?) skriver Micael Dahlén: ”Despite numerous requests, I haven’t written much about the economy and the recession. For one, everyone else does it, and second, it’s may be a bit too obvious that a business professor should discuss it.”
Personlig marknadsföring genom att undvika att skriva om det alla skriver om? Smart. Eller passar det inte att prata om lågkonjunkturen några månader efter att utopiska Nextopia lanserades?
Återkommer när jag har läst mer.

Andra som bloggar om Nextopia finns här, här, här, här och här.

 


Kommentarer

4 svar till ”Klarar Micael Dahléns Nextopia recessionen?”

  1. […] kanalen för att leverera tjänster till innevånarna i marknadsföringsprofessorn Micael Dahléns Nextopia, där allt handlar om nästa […]

  2. […] kanalen för att leverera tjänster till innevånarna i marknadsföringsprofessorn Micael Dahléns Nextopia, där allt handlar om nästa […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *