Abbornas Planet – Björn och Bennys agendor

Få svenskar har mer plattform och pengar till att driva opinion än Abborna Björn Ulvaeus och Benny Andersson. De två lågmälda skäggiga nationalikonerna har också agendor som delvis sammanfaller med varandra. Och ABBAs musik.

Benny Anderssons stöd för Gudrun Schyman i valet till Europaparlamentet slog ner som en Waterloo-krevad. Benny Andersson har så vitt jag vet inte tidigare uttalat stöd för någon särskild politisk inriktning. Låtskrivarkompisen Björn Ulvaeus har aktivt stöttat föreningen Humanisterna under dess ordförande Christer Sturmark som ha drivit en antireligiös, sekulär, förnuftsvädjande linje.

Benny Anderssons stöd till Gudrun Schyman visar att Björn och Benny har någon form av samsyn. Hon anses sekulär och blev också intervjuad av Christer Sturmark i intervjuboken Personligt utgiven av det förlag han driver, Fri Tanke. Det sekulära skulle alltså kunna vara något som Björn och Benny gemensamt vill sätta på agendan i debatten.

Sannolikt är Björn Ulvaeus en av de personer som bidrar mest till Humanisternas miljonkampanj på temat ”Gud finns nog inte”.

Däremot finns Gudrun. Hon är inte bara sekulär.  Hon kommer också från gårdagens vänsterrörelse som såg Abba och dess grymt säljande musik som en symbol för ondskefull kapitalism.  Paradoxalt är det just det förflutna som förenar Abborna med Gudrun Schyman. Abba växte som internationellt fenomen i samma takt som Volvo, Ikea och svensk socialdemokrati. Gudrun, Björn och Benny är alla barn under Olof Palmes regim och det har inte lämnat någon av dem oberörd.  Björn och Bennys musik har varit mycket men knappast andlig eller religiös. Den närmaste referensen till något allsmäktig jag kan komma på är Thank you for the music.  Däremot säger texten om frihetskämpen Fernando en del om Björn och Bennys egentliga politiska hemvist eller snarare en del om hur kollektiv det svenska samhället ändå tänkte under 70- och 80-talet, från vänsterflanken i batik och sammet till internationella popmiljonärerna i plattåskor och glitter.

Ja, så var det en sak till som förenar i alla fall Björn och Gudrun. Att de inte alltid har lust att betala skatt, kolla här och här.  Återstår att se hur mycket av sina hundratals miljoner kronor de tänker investera i opinionsbildning för en sekulär vänsterlinje. Med deras plattformar kan teoretisk bygga en veritabel Abbornas Planet.


Kommentarer

3 svar till ”Abbornas Planet – Björn och Bennys agendor”

  1. Profilbild för René Sans
    René Sans

    Hoppas B&B sätter en trend och fler finansierare av idéer kliver fram, vi hade ju högerextrema knäckebrödsmiljonerna i Pirate Bay, och nu lite vänstersvingar från Abborna till FI och humanister. Jag väntar med spänning vem som sponsar Gud och tar hem varumärket från Svenska kyrkan.

  2. Profilbild för Rolf van den Brink
    Rolf van den Brink

    René, håller med dig helt om att det behövs ett större spektrum av opinionsbildare. Kommer att öka trycket på medierna som får fler maktsfärer att bevaka. Bra det också.

    – r

  3. Profilbild för Karl Martinsson
    Karl Martinsson

    (Var tvungen att förkorta namnet, sista bokstaven i mitt fulla namn tas inte med, bug i blogprogrammet?)

    Intressant att B&B vill undvika att betala skatt (stöld från staten eller medborgarna), medan de anser att nerladdning av musik är stöld även om nerladdaren aldrig hade köpt musiken om den kostat något…
    Som man säger i USA: ”pot calling the kettle black”. Eller ”Kasta sten i glashus”, på svenska…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *