Vem får käka kommunikationskakan, del 1

Marknadsavdelningarna, informationsavdelningarna, butiken, kundcenter och säljavdelningarna rörs ihop i en kaka kryddad med kompetens på sociala medier och vi får den stora kommunikationskakan. Nu börjar striden om vem som ska få äta den största biten.
Förr

 • Informationsavdelning: Sköter distribution av information internt och externt, i egen regi eller med hjälp av pr-byrå.
 • Marknadsavdelning: Sköter marknadsföring via reklam i köpta medier med hjälp av reklambyrå och mediebyrå.
 • Säljavdelning: Håller direktkontakt med storkunderna, kanske med hjälp av crm-konsulter.
  Butik: Sköter gränssnittet med kunder via egna butiker eller hemsidor med hjälp av action-marketing, event och webb-konsulter.

Har vi glömt något? Ja, de flesta företag med massivakundgrupper har lite i det dolda anställt experter på sociala medier. De håller koll på vad som skrivs om varumärket på (mikro)bloggar och chattar och går in och styr upp diskussioner som kan gå snett.

Nu
Det behövs ingen Micael Dahlén eller Philip Kotler för att räkna ut alla dessa kommunikationskompetenser behöver samordnas och kanske till och med slås samman.

Varför?

 • Digitaliseringen. Den innebär att konsumenter bildar opinion, gör avslut, tar till sig marknadsföring på en och samma plats.
 • Tempot ökar. Cyklerna för produktutveckling kortas ständigt och företag och organisationer som vill ligga top of mind måste öka sin kommunikationsfrekvens.
 • Konkurrensen ökar. Det innebär att den med starkast varumärke vinner. Och ska ett varumärke kunna bli riktigt starkt måste sälj, butik, information, marknadsföring dra åt samma håll.

Sedan
Lösningen borde vara att inrätta en ganska allsmäktig kommunikationsavdelning där allt som överhuvudtaget kommunicerar runt ett varumärke, internt likväl som externt, inordnas.

Slaget om vem som ska få äta mesta av den övergripande Kommunikationsavdelningens kaka har bara börjat. Internt får vi se maktstrider mellan marknadsförare, säljare, informatörer och experter på sociala medier. Externt kommer konsulterna att på allvar få slåss om vem som ska sitta närmast kommunikationsavdelningens budget.

Återkommer snart med del 2.


Kommentarer

2 svar till ”Vem får käka kommunikationskakan, del 1”

 1. Profilbild för andrea jovell swenss
  andrea jovell swenss

  Hej Rolf. Det var intressant läsning. Denna maktkamp har pågått mer eller mindre uttalat under decennier. Jag ser fram emot del två.

 2. […] Läs mer Kommuikationskakan, del 1 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *