Pirate Bay är en del av den nya punken. Det är därför inte konstigt att Pirate Bay lyckas provocera stora delar av etablissemanget, företrätt av etablissemangsdamen och juristen Monique Wadsted.

Monique Wadsted försöker sitt livs rättegång stämma tre unga män, Gottfrid Svartholm, Fredrik Neij, Peter Sunde och en äldre, Carl Lundström, från Pirate Bay. fildelartjänsten som är älskad av folket och hatad av etablissemanget som lever på att sälja kultur till just det, folket.

Punkens kommersiella skapare Malcom McLaren har sagt att dataspel är den nya punken. Bygg ut tanken till digital underhållning, så ryms även fildelarna.

Punken var i sin tur en förlängning av proggen. Båda var motkulturer som provocerade och utmanade etablissemanget. Båda kommersialiserades och upphörde att förarga och blev på så vis värdelösa som motkulturer.

Punken och proggen var folkliga på så vis att alla kunde vara med och spela utan krav på formell utbildning. Alla fick en chans. Fildelning och dataspel online är exempel på samma fenomen. Fildelning innebär att tusentals personer upplåter sina datorer frivilligt för distribution av innehåll. Folkrörelse med andra ord.

Den något äldre Malcom MacLaren var med och grundande punkbandet Sex Pistols bestående av fyra unga män, Johnny Rotten, Glenn Matlock, Steve Jones och Paul Cook. Sex Pistols singel God Save the Queen, fick inte spelas i BBC för dryga 30 år sedan. Den ansågs för provocerande. De etablerade skivbolagen EMI och A&M rev avtalen med Sex Pistols som i stället gavs ut av entreprenören Richard Bransons bolag Virgin. Punken distribuerades härefter ofta via små självständiga bolag, medan den etablerade musikindustrin försökte hålla liv i sina stinna arenaband.

Sex Pistols fick rättsliga påföljder när de bröt mot lagar, och det är tänkbart att också Pirate Bay fälls, även om jag tycker att det är långt från säkert. Oavsett har Pirate Bay presterat ett stycke motkultur, brutit ny mark och tvingat den traditionella nöjesindustrin att anpassa sig till den verklighet deras kunder redan befinner sig i.

Debutalbumet Never Mind the Bollock gick direkt till första plats på den brittiska topplistan. 90 procent av svenskarna tycker att Pirate Bay är oskyldiga. Folket säger sitt medan etablissemanget kämpar för att försvara sina dödsdömda strukturer. Då som nu.

Fler som bloggar om Pirate Bay
SvDs Sam Sundberg
Oskar Swartz
Le Blogg Officiel
Christian Engström
Mårten Schultz
Deeped
Same Same
Peter Sunde
Anna Troberg
Rick Falkvinge
CJVA


Kommentarer

2 svar till ”Pirate Bay som punkband”

  1. Profilbild för Skrivhäftet
    Skrivhäftet

    Japp, those were the days – punkens unga dar. Och nu sitter alla vi punkare som väldresserade pr-konsulter, mediefolk, bloggare och annat, betalar våra skatter, uppfostrar barn och tycker att det är rätt behagligt med att livet har sin gilla gång 🙂

    Och Johnny Rotten – d v s Lyndon – gör tv-reklam för Country Life Butter i England!

    Det trista är att TPB -folket fattar inte att vi har kvar våra säkerhetsnålar – fast dom sitter numera inuti och syns inte utanpå…men dom ska samma väg vandra och en vacker dag stå där som fossiler utan att fatta hur det gick till…

  2. Profilbild för Marianne Djudic
    Marianne Djudic

    Men snälla Rolf, vad för slags punkare var du…? Han heter för bövelen Johnny Lydon!!! Puss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *