Folkpartisterna Cecilia Wikströms och Christer Nylanders förslag om en renodlad kunskapskanal i regi av public service är inte helt genomtänkt.
- Det behövs en tv-kanal som överför kunskap på heltid.
- Kanalen ska bygga på Kunskapskanalen, som drivs som public service av Utbildningsradion UR.
- Kanalen ska få en egen kanalplats och kan heta IQ-TV eller Kunskapskanalen.
- Detta ska införas inför de nya avtalen för sändningar i marknätet.
Dessa idéer torgför Cecilia Wikström och Christer Nylander på DN Debatt, 24 januari, 2009. SVTs vd Eva Hamilton, ”klarar inte kunskapsförmedlingen”, enligt artikeln.
Det är begripligt hur Cecilia Wikström och Christer Nylander resonerar. De har förmodligen själva fått stora delar av sitt kunskapsintag via tv. På samma sätt hämtade generationen innan kunskap via dagspress och radio. Men det finns inget som säger att det är just tv som är nästa källa till kunskap. Troligen är det snarare bloggar, twitterflöde, nyhetstjänster, diskussionsforum och communitys, sociala medier och andra digitala kanaler som är kunskapskällorna.
- I mitt tycke är det rimligt att först reda ut om tv verkligen är framtidens kunskapsöverförare.
- Dessutom måste public services uppdrag på internet fastslås. Just nu förfasas den kommersiella dagspressen och reklam-tv, inte minst TV4, över att SVT och SR bygger ut konkurrerande webbredaktioner. Men om det är public service som ska ha uppdraget att folkbilda nationen medialt, då kan det knappast sker utan tyglarna släpps loss för public service på nätet.
- Å andra sidan, om nu tv är framtidens stora kunskapsöverförare, måste just SVT, SR och UR ha det uppdraget?
Kunskapsförmedling kräver kunskap och eftertanke, något som saknas i dagens lätt populistiska debattinlägg i DN. Rent ut sagt: lite mer IQ, tack, Cecilia Wikström och Christer Nylander.
Christer Nylander skriver mer om IQ-tv här.
Fler som bloggar om ”IQ-tv”
Svart på vitt
Bergsmassivet
Expedition Robinson
Lämna ett svar