MQ krystar till julen med Dolph Lundgren och Marie Serneholt

Under välgörenhetsfanan har MQ fått 16 artister att toka sig i MQ-kläder. Men julkampanjen, signerad Jonas Åkerlund och Catt Olsson är så tillkrystad att den riskerar att få de tilltänkta köparna misstänksamma.Klädföretaget MQ håller konsekvent sin linje där kända människor bära och gör reklamför kläderna och på så vis också bär varumärket. Den kreatvia chefen Catt Olsson har lagt ut ett genialiskt reklamspår som kan tycks kunna användas i all evighet. Just enkelheten, självklarheten har skapat reklam för MQ som inte känns påklistrad.

Julkampanjen är ett stort undantag, enligt mig ett riktigt snedsteg från den inslagna vägen.

Så här kan det ha snurrat i reklammakarnas hjärnor:

– Ahh, jag har det. Vi låter kända svenska artister spela in det brittiska 70- och 80-talsbandet Supertramps hit Give a little bit.
– Jaha? Och varför skulle de gå med på det?
– Jo, vi kan köra med budskapet att man skänker pengar till Röda Korset om man köper en pryl. Man kan också köpa låten.
– Jamen det är ju smart.
– Och så får artisterna gå ut med budskapet i en tv-kampaj och på utomhustavlor och samtidig visa upp MQs kläder..
– Ja, ja, så kommer alla att nynna på Give a litte bit till jul..
– Och allt kampanjen behöver kosta vår kund MQ är de strasskors för 49 kronor skänks bort till Röda Korset.
– Förutom vårt reklamarvode då.
– Hehehe, Just det. Då kan jag kanske finansiera ett nytt arty filmprojekt framöver….

Kampanjen i sig är snygg och ligger i linje med vad MQ brukar göra, möjligen med undantaget att artisterna försöker se så hårda ut på utomhusreklamen att man knappt vågar titta på tavlorna. Problemet är att MQs reklamkonsulter inte har lyckats kombinera de två olika budskapen som ska fram på ett trovärdigt vis. Reklamen vill förmå målgruppen att ägna sig åt den lustfyllda proceduren att köpa fina kläder. Samtidigt ska reklamen berätta, via artisterna, att målgruppen ska köpa ett glittrande kors och på så sätt skänka en slant till Röda Korset.

Kommunikationen är inte ärlig och rak. Det går inte att säga: Köp en snygg blus och hey, you, skänk förresten en 50-lapp till utsatta barn. Det största felet MQ gör är att lämpa över ansvaret på sina kunder.

MQ kunde ha låtit artisterna agera de reklamdockor de ändå är och klistrat på ett ärligt budskap i still med: Handla för 500 kronor och vi skänker 50 kronor till Röda Korset.

I stället framstår det som om MQ inte riktigt vågar stå upp för sin kommersialism varken mot artisterna eller välgörenhetsorganisationen. Risken finns att kunderna drar öronen åt sig och stänger plånböckerna.

På MQs hemsida, ovanför julkampanjen, ligger ett annat erbjudande:

Handla dina mjuka julklappar hos oss och vi ger dig en iPod shuffle1 Gb, värd 429 kr! Erbjudandet gäller då du handlar för minst 2500 kr vid ett och samma tillfälle.Svårare än så behöver det ju inte vara. Men det kanske inte passar reklamfolk som Catt och Jonas?

Artisterna som dansar i MQs kläder
Nina Persson, Jannike Lindström, Verner Westlund, Darin, Andreas Wilson, Lazee, Marie Serneholt, Anette Qviberg, Dolph Lundgren, Rebecka Cronsten, Fanny Hamlin, Sofia Talvik, Wille Craford, Jessica Andersson, Dogge, Ana Diaz och Conny Bloom.

Reaktioner på kampanjen
En snabb googling visar att MQ har fått bred pressbevakning på kampanjen. Förutom modepressen har medier som TV4, Göteborgs-Posten och N24 uppmärksammat kampanjen. Dock har MQ inte lyckats tända eld på modebloggarna.
Här i alla fall några bloggare som har uppmärksammat kampanjen. 
Lidman
Malins Stildagbok
Fredrik Frisören
Camillas Corner
Modeskytt

Läs mer hos MQ.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *