I måndags var jag på Sveriges Pr-företagets debatt och diskuterade vad hur pappersmediernas nedgång och de digitala mediernas uppgång påverkar spelplan för pr-konsulter och opinionsbildare. Jag drev tesen att digitala meder i kombination med tv-reklam kommer att ha en avgörande betydelse på valutgången. Under paneldiskussionen uttrycktes oro för att Sverigedemokraterna har tagit kommando över de nya digitala kanalerna, medan de äldre politiska partierna inte har tagit medier som facebook, twitter och chat på allvar, eller snarare inte har ett genuint engagemang för dem.
I helgen höll Geekgirls konferens för ett 50-tal ”stolta nördtjejer”. Killar gjorde sig icke besvär och jag vet inte varför, men det känns störande med allt tal om ”sociala medier”. Har vi inte kommit längre än att det krävs även digital feminism? Och måste techgirls anamma sina manliga nördkollegors gymnasiehumor à la detta?
Skit samma, jag var nog mest avundsjuk för att Geek Girl Meetup av twittret att döma var en högintressant konferens.
Bland annat presenterades statistik över antalet politiska bloggar av Martina Lind, tidigare stabschef åt Lars Leijonborg. Här finns mer att läsa om det:
Antalet bloggare från de olika partierna som finns med inför starten av valåret är:
- Socialdemokraterna 347 stycken
- Vänsterpartiet 187
- Moderaterna 158
- Centerpartiet 142
- Miljöpartiet 94
- Kristdemokraterna 91
- Folkpartiet 84
- Piratpartiet 82
Sverigedemokraterna har elegant hållits utanför listan då ”kriterierna för att ett parti ska representerat i databasen är att partiet ska vara med i riksdagen eller invalt i Europaparlamentet”. Elegant, men smart? Är det inte bättre att korten kommer upp på bordet?
Siffrorna visar att Socialdemokraterna står för 29 procent av bloggarna jämfört med 13 procent för moderaterna. Oppositionen har tillsammans 53 procent av bloggarna jämfört med 40 procent för Alliansen. Om min tes att digitala medier kommer att spela en avgörande roll för valutgången, ligger Alliansen illa till.
Lämna ett svar