Google – en orm i medieparadiset

Stockholm Media Week löper på i ett moln av ångest. Förmiddagens tema  handlar om traditionella medier för emot eller med nya medier. Inget vet. Befriande därför at höra en konkret lista på hur du blir mer innovativt från det kanske mest framgångsrika medieföretaget just nu, Google.
Googles chef för Tyskland och Skandinavien, Philipp Schindler möter församlingen på Stockhokm Media Week med något som verkar vara respekt. 
Man kan liksom se hur han slingrar sig som en orm i det traditionella medieparadiset som Stockholm Media Week utgör i dag. Merparten av deltagarna är här för att bekräfta att de har någon slags framtid i det här gebitet. Också jag. Men jag är rädd för att personerna som har en framtid befinner sig någon annan stans. Sannolikt finns en del av dem bland de 20 000 personer som jobbar för Google. För övrigt tusen personer färre som jobbar med de svenska dagstidningar som ingår i Tidningsutgivarna.
Philipp Schindler  påpekar gång på gång att Google är ett teknikföretag, inte ett medieföretag. Det är sant så tillvida att Google sysselsätter världens största och mest kvalificerade styrka av internettekniker som gång på gång utvecklar de heliga sökalgoritmer som gör det omöjligt för konkurrenter som Msn att komma i fatt.
Philipp Schindler pratar om den svarta svan som överraskande upptäcktes i Australien och visar att omvälvande händelser som får oss att se annorlunda på världen inte går att förutsäga, andra exempel är september 11 och den nuvarande finanskrisen. Han nämner inte att Google för många i mediebranschen är just en svart svan. 
Philipp Schindler  säger att Google gärna förser medierna med den teknik de behöver. Men han pratar tyst om att Google snor pengar rakt framför näsan på traditionella medierna. I Sverige är Google redan ett av landets tio största medieföretag.
Det är provocerande för församlingen på Stockholm Media Week. För Google producerar inget eget dyrt innehåll utan gör den bara tillgänglig för allmänheten. Tänket är bakvänt. Och  här är de nio punkter som Google jobbar efter för att fortsätta tänka annorlunda och göra församlingar som denna skräckslagna, avundsjuka och provocerade.

1. Ta databaserade beslut
Innovation är vetenskap, inte konst.

2. Användaren kommer först…
…sedan kommer pengarna.

3. Dela med er och var öppna

4.  Tänk stort
Lös inte små problem – lös stora

5. Snabbt är bättre än långsamt
 
6. Anställ de bästa

7. Prioritera kärnaffären i utvecklingsarbetet

8. 20-procentsregeln.
Låt medarbetarna ägna 20 procent av arbetstiden åt saker de inte borde jobba med så de hittar saker de är passionerade över.

9. Fortsätt lära er hur man lär sig.


Kommentarer

4 svar till ”Google – en orm i medieparadiset”

  1. Men Rolf – var du där? Hur lyckades du då missa den pikanta detaljen att det inte alls var Nikesh Arora som stod framför dig och pratade i 120 knyck? Philipp Schindler heter han och trots att ändringen inte stod i programmet så berättade programledaren om Philipp före han äntrade scenen. Bra att du i alla fall lyckades sammanfatta de nio punkterna med tanke på Philipp’s utdragna speedtalk, tack för det!

    http://www.google.com/corporate/execs.html#philippschindler

  2. […] Google – en orm i medieparadiset […]

  3. Profilbild för Rolf van den Brink
    Rolf van den Brink

    Jag var där. Var inte säker på killens stavningså jag kollade i programmet och gick på det. Medan jag skrev funderade jag på om jag inte hade träffat Nikesh Arora förut och om han verkligen såg ut som mannen som föreläste, men så skrev jag på och körde i diket. Ja, vad ska man säga? Förlåt, kanske. Och tack Olga.

  4. Hehe, jag var inte heller säker på Philipps stavning när jag skulle upplysa dig om misstaget. Så jag googlade ;D
    Är dock fortfarande imponerad att du lyckades sammanfatta hans snabba svada så bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *