Volvo och tyskarna klarar krisen


Kommer siffror från undersökningsföretaget Yougov. De visar att Volvo och ett par tyska bilmärken rentav stärker sina varumärkespositioner i bilkrisen.


Mercedes har mitt i bilkrisen stärkt sitt varumärke bland svenskarna, enligt Yougovs Brandindex. Det rörs sig om någon procentenhet. Även Volkswagen och Volvo har gått stärkta ut lågkonjunkturen hittills.
Audi, BMW och Toyota har däremot tappat varumärkesstyrka något.

Amerikanska märken som Chrysler och Ford tappar 2-3 enheter. Även Skoda, som har gjort en del reklam, tappar. Men inget märke rasar mer än Saab som har tappat 12 enheter.

Den vertikala axeln i diagrammet visar varumärkets index. Den horisontella de senaste 180 dagarnas förändring i enheter. Cirklarnas storlek anger hur stort ett engagemang är i ett varumärke.  Svenskarna är just nu mest engagerade i Volvo, Saab, Toyota och BMW. 
     
Under de senaste 180 dagarna har biltillverkarna kört på med full röststyrka i sina reklamkampanjer. Saab har knappt gjort någon reklam. Reklamtystnaden har kanske inte enbart påverkat svenskarnas inställning till bilvarumärkena. Men det har lämnat fritt utrymme för mediernas berättelser om respektive märke.
Yougov beräknar Brandindex utifrån sex variabler, prisuppfattning, helhetsintryck, corporate image, kvalitet, kundtillfredställelse, ambassadörseffekt. Målgruppen är personer i åldern 18-67 år.


Kommentarer

2 svar till ”Volvo och tyskarna klarar krisen”

  1. Vad betyder axlarna i diagrammet?

  2. Profilbild för Rolf van den Brink
    Rolf van den Brink

    Sorry, slarvade med texten. Fixat nu. Den vertikala axeln i diagrammet visar varumärkets index. Den horisontella de senaste 180 dagarnas förändring i enheter. Cirklarnas storlek anger hur stort ett engagemang är i ett varumärke.

    – r

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *