Riksdagsmännens nödvändiga bloggfiaskon

Nyhetstorkan är så stark nu att Dagens Nyheter toppar dtr-utgåvan med att riksdagsmännens bloggar är ”fiaskon”, läs här. Men tror någon på framgångsrika riksdagsmän utan en stark närvaro på internet?Långhelg när nyheterna har torkat in. Det är då det ska skrivas om bloggar, den okrönte kungen av alla ickenyheter. Dagens Nyheter vräker på med att ”Riksdagsmännens bloggar är ett fiasko”. Som grund för detta har DN genomfört en egen iofs berömvärd undersökning som  visar att ”var tredje av riksdagsmännens 83 bloggare får inga kommentarer alls”.  Indirekt driver därmed DN tesen att kommentarer är ett mått på om en blogg är framgångsrik eller inte. Sambandet är inte självklart.

Skulle 100 trashkommentarer innebära en mer framgångsrik blogg än en högkvalificerad?

Är 100 000 ströläsare bättre än 100 som ligger rakt i målgruppen?

För riksdagsmän med personval i sikte är givetvis kvantitetsvariabler viktiga. Men för riksdagsmän som har andra politiska mål eller söker andra karriärvägar, kan det vara viktigare med kvalitet i kommunikationen genom att nå rätt beslutsfattare. Bloggar borde också ge stora möjligheter för riksdagsmän att profilera sig inom smala områden.

Dagens Nyheters resonemang tar inte heller hänsyn till att icke populistiska bloggar är långsiktiga projekt. Det tar tid att hitta sin publik och det tar tid innan effekterna kommer.

Bloggar har också viktiga för de interna processerna, hos individen och riksdagsgrupperna.  Bloggar kan till exempel fungera som testmiljöer och träningsarenor för argumentation, idéer, ja utformandet av den politiska produkten.

Problemet är inte att bloggar inte gör jobbet för riksdagsmännen. Problemet är snarare att riksdagsmän inte förmår att producera intressant digitalt innehåll.

Jag tvivlar på att framtidens framgångsrika riksdagsmän klarar sig utan en stark position på internet, om det sedan är blogg, nyhetsbrev eller sajt, är en annan sak. Bloggar kan bli hygienfaktor, fiasko eller inte.

Tänk er Carl Bildt utan blogg och nyhetsbrev.  Ett starkt bevis på att framgångsrika politiker måste kunna skapa slagkraftigt innehåll, med eller utan hjälp. 

Fler som bloggar om Dagens Nyheters artikel
DN tycks ha träffat rätt med sin tajming av artikeln, som redan har skapat en liten debatt bland bloggarna. Långhelg med lite för bloggare som undertecknad att hugga på, verkar det som.

Det Progressiva USA påpekar att DN inte har tagit hänsyn till mikrobloggarna. Anna Helena Rudberg anser att riksdagsmännen i stället ska prata med väljare. Kulturbloggen tycker inte att riksdagsmännens statistik är så pjåkig.


Kommentarer

6 svar till ”Riksdagsmännens nödvändiga bloggfiaskon”

  1. […] helt enkelt att något har hänt. När gamle bloggavogisten Rolf van den Brink själv skriver i sin blogg: Skulle 100 trashkommentarer innebära en mer framgångsrik blogg än en högkvalificerad? Är 100 […]

  2. […] van den Brink – som förr knappast tillhört tillskyndare av bloggare försvarar nya medier mot gamla DN. Det tar jag som ett bevis på att något verkligen har hänt :). Och till på köpet gör han […]

  3. Hej,
    menar du inte att du tvivlar på att framtidens politiker kommer att klara sig utan en digital plattform? Verkar ha slunkit med ett ”inte” för mycket.

    Vänliga hälsningar

  4. Profilbild för Rolf van den Brink
    Rolf van den Brink

    Tack Martin. Undvik dubbla negationer lärde jag mig i skolan. Det borde jag i synnerhet ha gjort denna gång.

    – r

  5. […] Riksdagsmännens nödvändiga bloggfiaskon- RvdB rycker in och försvarar den politiska bloggen mot DN:s undersökningsmetoder. […]

  6. […] Michael nu, Rudberg, Ingemarsdotter, Ekström, JMW, Signerat Kjellberg, Laakso, Wadström, Mymlan, van den Brink, Peter Andersson, Läs även andra bloggares åsikter om Politiker, Politikerbloggar, Blogga, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *