Pratade med mediechef P. Vi har de där samtalen som jag tycker så mycket om. På sekunder flyttar vi oss från skvaller om den kände finansmannens skilsmässa till vilka strukturaffärer Bonnier borde göra egentligen. Vi diskuterade om Jonas Bonnier tvingas sälja kyrksilver som Dagens Industri för att betala tillbaka på koncernens miljardlån. Och så pratade vi om hur dåliga de stora dagstidningarna är på att utnyttja sina starka varumärken. P tyckte att DN borde gör sig av med stora delar av sin egen produktion och i stället bli distributionsapparat åt underleverantörer. Som TV4 och de andra reklamkanalerna gör, alltså pressar priser, köper in det mesta av innehållet, skapar innehåll i samarbete med annonsörer, jobbar med samarbetspartners, kort sagt blir paketerar och distributör.  

Jag föreslår för P att DN kunde blir ett NK, alltså en handelsplats där handlare kan hyra sin sig och torgföra sitt material. Dagens Nyheters roll skulle vara att driva in publiken, stå som garant för kvalitet och att varumärkeslöftet hålls ut mot målgrupper och annonsörer.

  • Det skulle minimera DNs ekonomiska risker.
  • DN skulle kunna pressa priserna på innehåll.
  • DN skulle bättre utnyttja av mediet är bra på, koppla samman målgrupp med annonsörer, innehåll med mediekonsumenter.   

”Det är ju för jävligt att annonsörer inte kan annonsera hur de vill utan bara kan köpa vanliga annonser i DN. Det är ju inte säkert att de vill ha just det”, säger P entusiastiskt.

Så kommer vi på att det kanske är rimligare att DN i stället gör en Åhléns, som framförallt är en duktig inköpsorganisation. Dessutom har ju Åhléns hämtat sin senaste vd Thomas Axén från Bonniers Dagstidningar där han styrde och ställde med just det DN.

Sedan tillbaka till fabriken och hacka på laptopen. Jag leker med tanken att jag i stället via min skärm kör en av de fjärrstyrda truckarna djupt nere i LKABs gruva i Kiruna. Undrar vad P skulle säga om den tanken?


Kommentarer

2 svar till ”DN som NK”

  1. Profilbild för Mediechef P
    Mediechef P

    Japp, fan man ska knipa ibland alltså…;)…

  2. Profilbild för Biffen
    Biffen

    Vad härliga ni är som kan ha sådana sköna samla.. förlåt samtal. När jag samtalar blir det ofta skittråkigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *