Ungdomar är heta mål för marknadsförare. Tesen är att de driver hushållens köpprocesser och att framtidens konsumenter ska fångas in i unga år. Medieföretag som lever på att sälja reklam till ungdomar har ofta två saker gemensamt. De gör undersökningar. Och de är inte alltid så unga av sig.
Just nu är ungdomsundersökningssegmentet ganska snyggt indelat. Cosmos, som omsätter 28 miljoner kronor (år 2007), gör Ungdomsbarometern är en ”livsstils- och attitydundersökning” som 10 000 ungdomar deltagit i.
Wyatt Media Group, som bland annat driver Lunarstorm och Bilddagboken, står för attitydundersökningen Äger, duger suger.
År 2007 omsatte Wyatt 79 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 11 miljoner kronor.
MTV släppte nyss sin årliga undersökning som i år gick under namnet It’s all about the Money, som beskriver ungdomars inverkan på köpbeslutet. Titeln stämmer säkert in på MTV som i sitt senaste bokslut uppgav en omsättning på 183 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 6 miljoner kronor.
Undersökningarna ska förstås smörja annonsaffären och visa att medieföretaget kan ungdomar som målgrupp. Men ung-medierna är inte alltid så unga själva.
En körning hos MMS visar att den näst största åldersgruppen hos MTV inte är 20-29 år utan 30 plus, snäppet under 12-19 år.
Snittåldern på styrelsen för Cosmos ligger på närmare 40 år medan den på Wyatt ligger på 44 år.
Åtminstone någon 80-talist eller kvinna i styrelserna hade varit klädsam och stärkt trovärdigheten för mediets förmåga att nå ungdomar.
Men inte, det är gubbar i långa rader, som driver de ungas mediekanaler.
Lämna ett svar