Är det bara jag som retar mig på att Sean Connery har fått foten i väskan i Louis Vuittons nya reklam? Dålig finnish skulle det kanske heta på reklambyrån. Synd på en annars vacker kampanj. Här är veckans spaningar.
Veckans Reklamplattform: Metro skapar en tung plattform för modeannonsörer med Fashion Days. Lite text från Frida Fahrman och Hannah Sjöström och smack in med storsponsorn Nivea och annonser från Whyred och Pkhuset. Just så ska konceptmaskineriet dras.
Veckans Värvningar : Thomas Mattsson tar över som chefredaktör på Expressen. En väntad rekrytering. Men varför tog det tre månader för Bonnier att presentera honom? Fanns det en tvekan eller har parterna gjort det by the book och bestämt mål och förutsättningar för jobbet? Det visar sig inom de legendariska 100 dagarna en chef på Expressen brukar få på sig. Samtidigt berättar Schibsted att Anna Settman blir ny vd för Aftonbladet. Liksom Thomas Mattsson kommer Anna Settman från den digitala sidan. Hon har tidigare fört en ganska vass intern retorik mot papperstidningen, men blir nu alltså chef för både pappret och nätet. Börjar en förutsättning för toppjobb inom medierna blir digital erfarenhet?
Veckans Pekbok: Webbyrån Wiseley har satt upp inte mindre än 31 paragrafer som personalen ska följa. Sex av dem är pekpinnar för vad personalen får säga, och hur man får säga det på jobbet.
Till exempel 1 §, kapitel två: ”Inga arbetstidskämt. Skämt såsom ”Jasså, halvdag idag” när man går hem vid 17 undanbedes.”
Eller 3 § Inget snack på MSN eller bakom ryggen på varandra.
Eller 4 §, kapitel 3: ”Kunden kan ha fel. Påpeka då det professionellt och med resonabel ton”.
Vad är det för ouppfostrade bestar som jobbar på webbyrå egentligen?
Veckans Paradigmskifte: Landsortstidningskoncernerna Helsingborgs Dagblad, Sydsvenskan, Skåne Media, NWT och Gota Media ska inte längre driva utvecklingsbolaget Mindpark. Det kan tolkas på tvåsätt.
- Landsortstidningarna behöver ingen bro till nya medier.
- Mindpark bidrog inte till ökade intäkter, enligt uppdraget.
Oavsett så får Mindpark nu chansen att leva vad bolaget har predikat och klara sig på nya mediepengaroch inte gammelmedias plånbok.
Veckans Why Not in Sweden: Procter & Gamble kopplade här om kvällen samman 100 av sina amerikanska marknadschefer med 40 chefer från digitala medier och byråer för att sälja t-shirts för välgörande ändamål under en fyra timmars show kallad Digital Hack Night. Cheferna byggde kommunikationen tungt på sina sociala nätverk, men bjöd också på marknadsföring i form av Youtube-filmer där en chef sålde t-shirts i utbyte mot konsulttid, berättar Adage. Twitter var också en viktig försäljningskanal. Naturligtvis ville P&G också få sina chefer att tänka kring sociala medier. Cheferna lyckades sälja 2 000 t-shirts till ett värde av 400 000 kronor. Tänk vilket lyft ett liknande arrangemang skulle vara för den svenska digitala mediebranschen.
Lämna ett svar