Kan Blondinbella göra en Amelia? Eller kan inte ens de starkaste bloggvarumärkena överleva sin skapare?Isabella Löwengrip har till DI Weekend sagt att hon troligen lägger ner sin blogg Blondinbella i höst när hon ska läsa juridik. Så brukar bloggare göra. Lägga ner sin upparbetade mediekanal.
Det är ett tecken på att bloggar, hur starka varumärken de än är, inte överlever sin skapare. Men vad är det som säger att inte Blondinbella som varumärke skulle kunna överleva precis som tidningen Amelia överlever sin skapare och namngivare Amelia Adamo? Skulle inte Isabella Löwengrip kunna anställa en redaktion som fyller bloggen med rätt material. Så svårt ska det väl inte vara att producera redaktionellt material liknande det som skapas av Isabella Löwengrip, om det nu är hon som skriver allt.
Svaret ligger antagligen i de affärer Blondinbella gör.
Affärsidén är att sälja marknadsföring kring bloggen. Under december nådde Blondinbella sin högsta annonsförsäljning. Den hamnade på strax under 200.000 kronor, räkna sedan bort 40 procent i provision till säljbolaget. Under de närmaste veckorna ska Isabella Löwengrip svara på sms för nummerupplysningstjänsten 118800. Då får hon runt 3.000 kronor per timme, i klass med en toppjurist. Ett mått på hur mycket varumärket Blondinbella är värt. Inte illa för en 18-åring, men varumärket och affärsidén kanske inte bär längre än så? Är det därför hon tigger mat och prylar?
Isabella Löwengrip är hyllad som entreprenör. Men entreprenörer lägger ju inte ner sina affärsidéer. De driver de vidare eller säljer dem till andra eller går i konkurs. De stänger inte ner för att börja plugga.
Tyvärr, för oss bloggare, verkar de stora inkomsterna låta vänta på sig för vår ledstjärna Blondinbella. Återstår för någon annan att visa att bloggare inte bara är ett gäng glada amatörer, gatuartister eller konsulter i behov av en marknadsföringskanal. Vem blir först?
Lämna ett svar