Bloggarna i Chris Andersons röv

Chris Anderson, upphovsmannen till begreppet The Long Tail, fritt översatt den långa röven, är på väg till Sverige för att tala på ”Business by Charging Nothing (endast 1.695 för biljetterna) anordnat av Media Evolution i Malmö. Bloggarna tycks hamna längst bak i den långa rumpan. Teorin bakom The Long tail bygger på att det sammanlagda försäljningsvärdet av små, nischprodukter utvecklas mot att bli högre än storsäljarna i en kategori. Detta med hjälp av enklare distributionsvägar, framförallt internet. Alltså, sälj många små saker till fler kunder.

Men det är inte bara produktförsäljning som allt mer hör hemma i den långa röven. Även vi journalister tycks hamna där. Ett exempel är debatten om Liza Marklund och vad som var sant och inte sant i boken Gömda.
Först kom storsäljaren, Monica Antonssons ”Mia – Sanningen om Gömda”. Därefter kommer några artiklar i betalda medier som dagspress och kvällspress. Efter det kom svansen, olika nischartiklar i bloggar och på Newsmill, vilka tycks förlänga drevet ända fram till påsk. Ett exempel är journalisten Gisela Fridén, som har hittat ytterligare en nischad vinkel, långt därbak. Hon anser att journalisternas har ett ansvar då de har marknadsfört Liza Marklund och hennes böcker. Gisela Fridén utför sedan det galna stuntet att anmäla sig själv ”för brott mot min journalistiska heder”. Ett annat exempel är förstås denna artikel som handlar om Gisela Fridéns artikel och så vidare.

Problemet är att långt bak i röven blir det dåligt betalt. Jag får till exempel inte mycket för att skriva detta och då är det ju ingen stor tröst att det är nästan gratis att distribuera artikeln.
Och så är det nog. Bloggare hör hemma längst bak i Chris Andersons långa röv.. Egentligen inget att fira. Ändå vill ett gäng svenska, fullt vuxna bloggare via en bloggstafett frivilligt avfyra sin alster och salutera den store profetens ankomst till Mecc…förlåt Malmö 4 februari. Jesus, vem och vad kommer härnäst?


Kommentarer

5 svar till ”Bloggarna i Chris Andersons röv”

  1. Kom igen. Bloggarna var klart före dagspress och kvällspress. Dålig research, för att uttrycka det milt.

  2. ”Storsäljare”? Antonssons bok är LÅNGT ifrån en bästsäljare.

    Och visserligen kom Sydsvenskan med en försiktig artikel 21 november, men frågan och debatten fördes av bloggare(thewitch.se var nog före SDS, tror jag). Vanliga media tog inte i frågan förrän i början av januari, medan bloggvärlden då varit igång i runda slängar 2 månader.

    Nej, jag håller med. En så dåligt researchad text som den här blir det svårt att ens kunna se några poänger i.

  3. ”Problemet är att långt bak i röven blir det dåligt betalt.”

    Tala för dig själv. Jag har det bra, här bak i röven.

  4. […] via din RSS-läsare RSS feed. Rock on!Rolf på Dagens Media är återigen ute och torrövar sina härskartekniker på bloggosfären genom fritt översätta Chris Anderssons “The long tail” till “den långa […]

  5. Jag har svårt att förstå vad det du tar upp har med Chris Andersons teoribildning.

    Menar du att bloggosfären nådde en ”tipping point” (om man nu köper det som begrepp) avseende kritik mot Marklunds roman och att det ledde fram till någon reaktion?

    Eller är det snarare en kommentar om delen som för publicister på nätet översätts till intresse för smalare områden som större medier inte kan ta upp?

    Det känns lite oklart för mig. Distributionskostnaden på nätet är ju givetvis viktigt för faktor 2 och det understryker du ju som poäng. Samtidigt verkar exemplen du ger inte beröra det alls utan översättningen av faktor 1 till nätet.

    Kanske kunde du ta och följa upp det här med en ny bloggpostning och tydliggöra hur du tänker. Du behöver ju inte göra det uteslutande från the long tail utan lägga till andra åsikter och saker du sett som du menar är viktiga. Jag tycker det skulle vara väldigt intressant.

    Som jag ser det är ju både bloggosfären och traditionella media som båtar som driver fram av starka strömmar i dimma. Få av dem begriper strömmarna eller förstår ens att de finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *