Aftonbladet gör en Facebook gör en FRA

Aftonbladet och Facebooksktiver till sig rättighterna till medlemmarnas material. Och vi som tyckte FRA var läskigt.Aftonbladet ser ut att hamna i lätt blåsväder för sin tjänst Bums.se, där det ska gå att lägga upp bilder som visas ut på internet . Bloggaren Joakim Jardenberg har uppmärksammat att Aftonbladets användarvillkor säger att alla Aftonbladets medier får återpublicera bilder som är publika. Alltså, den person som lägger upp sina bilder  på Bums.se, kan få dem publicerade  i vilket sammanhang som helst. Tänk er löpet ”Svenskarnas fräckaste bilder” eller ”De lättklädda svenskarna”, ja, Aftonbladet kan säkert skapa en hel del kommersiellt gångbart innehåll av svenskarnas bilder.

Aftonbladet publicerade själva en artikel om att Facebook har rättigheterna till allt material som användarna lägger upp på community-tjänsten. Men gör nu alltså delvis samma sak.

Både Aftonbladet och Facebook är smått otäcka exempel på hur stora mediekoncerner bedriver krillfiske på gemene mans information. Internet, social medier, bloggar, alla ska få en egen mediekanal, allt ska vara så fint och demokratiskt. I själva verket orkar de flesta svenskar inte med eller har inte råd att lägga upp egna sajter och bloggar, än mindre bygga egna communitys. Återstår då att utnyttja befintliga gratistjänster. Därmed tappar man som vanlig användare också rätten till sitt material, i varje fall hos Aftonbladet och Facebook.

Hade jag haft en politisk ådra hade jag skrivit något om att storföretagen konfiskerar proletariatets information.

Nästa steg har vi redan sett. Facebook tillåter inte längre bilder på tuttar och tar därför bort dessa. Ja, det innebär rimligen att Facebook kontrollerar allt material som läggs upp på communityn. Sannolikt kan Facebook kolla alla mejl som skickas genom systemet. Hit verkar också medieföretaget Schibsted och Aftonbladet vara på väg, när de vill besitta användarrätten till medlemmarnas material. Både Aftonbladet och Facebooks system öppnar för systematisk signalspaning som inte ligger så långt från principen bakom den så omdiskuterade signalspaningslagen FRA.


Kommentarer

Ett svar till ”Aftonbladet gör en Facebook gör en FRA”

  1. Profilbild för Ina Ununger
    Ina Ununger

    Det som är delvis oroväckande med att någon annan skriver till sig rätten att använda ”privat” material är att ungdommar och yngre vuxna inte bryr sig just nu eller kanske inom den närmaste framtiden. Vad man delar med sig av vet vi ju av erfarenhet att alla kan ändra sig. Därför kanske det vore det klokt och rent av etiskt att förmedla och påminna användarna på varje sida i t.ex facebook, att tänka efter vad man vill dela med sig elller som en ”VARNINGsTEXT” som på cigarettpaket och alkohol annonsering. ”Varning det du delar med dig kan läsas av andra under lång tid, kanske för evigt…”

    Mor till 4 mellan 17-26 varav 3 finns på med i Facebook + jag själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *