Roos & Sandberg och Rödluvan utan vargen

I det senaste numret av Resumé ondgör sig Douglas Roos, en av Nyheter24s grundare och ägare, över en rubrik till en artikel jag skrev för Dagens Media. Även nyhetssajtens ansvariga utgivare Patrik Sandberg, har mejlat mig om rubriken som ursprungligen löd: ”Nyheter 24s kassa är tom”.

Herrarna Sandberg och Roos tycker att jag borde ha tagit fasta på något positivt i stället, till exempel att Nyheter24s 20 man starka redaktion producerar 200 nyheter om dagen.

Rubriken är fin-fin, tycker jag. Givet läsekretsen, var det en korrekt nyhetsvärdering att berätta att Nyheter 24 stod inför en nyemission efter mindre än ett halvår, eftersom pengarna höll på att ta slut. 

Det finns två aspekter på detta.
* Eftersom Roos och Sandberg, nyss har börjat i branschen kan det vara bra för dem att veta att professionellt nyhetsarbete inte handlar om att vinkla positivt eller negativt. Det handlar om att vinkla på det som är viktigast och mest uppseendeväckande för målgruppen. För en affärstidning är det självklart att vinkla på att pengarna tog slut, det är viktig information för alla som vill göra affärer med Nyheter 24. För en tidning som Journalisten hade det varit intressantare att berätta om den flitiga/slavdrivna redaktionen.

* Det handlar om storytelling, berättardramaturgi. Alla goda berättelser innehåller dramatiska punkter. Låt oss se vad som händer om vi berättar några klassiska sagor enligt Roos och Sandberg riktlinjer (som för övrigt Nyheter 24s redaktion inte tillämpar så värst).

Rödluvan och INTE vargen
Det var en gång en flicka som skulle gå till sin sjuka mormor . Hon gick på en stig i skogen. Hon kom fram till mormor som blev glad när Rödluvan väckte henne och stäckte fram nyplockade blommor.

Hans och Greta
Det var en gång Hans och Greta som gick vilse i skogen. De kom till ett pepparkakshus. Där bodde en snäll tant som gav Hans och Greta så mycket bullar och kakor de ville ha. Snipp snapp snut så var sagan slut.

Kejsarens nya kläder
Det var en gång en kung som ville ha de finaste kläderna i världen. Han anlitade de finaste skräddarna som vävde, och vävde dagar och nätter. Ingen kunde se tyget och det såg ut som om Kejsaren gick naken. Då sa en pojke. Kungen har ju en ny kroppstrumpa från H&M, en som alla har råd med. Aaaas-cool.


Kommentarer

Ett svar till ”Roos & Sandberg och Rödluvan utan vargen”

  1. aaaaaaaaah aj vad den satt!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *