Preem vill också sluta vara bensinbolag – men fungerar reklamen?

Bensinbolagen behöver göra reptricken att ta en positioner som klimatvänliga aktörer utan att tappa förtroendet hos kärnmålgruppen, de traditionella drivmedelskunderna. Preem är det senaste exemplet och kör en utomhuskampanj med de vackraste av svenska naturmotiv placerade på utomhustavlor i storstädernas hårdkokta avgasdiken. Frågan är om kampanjen är så lyckad.Naturmotiven har försetts med två tangentbordstangenter, Ctr S, alltså kortkommandot för att spara filer på en dator. Detta ska naturligtvis symbolisera att Preem vill spara naturen.

Den del av kampanjen som går utomhus exponerar de vackra motiven rakt ut i hårdkokt gatumiljö. Där går en del av trovärdigheten förlorad då blir det uppenbart vad Preem de facto levererar, drivmedel till de avgasspyende bilarna. Bra annonsmiljö? Å andra sidan, var når man bilisterna när de har bilen top of mind?

Till kampanjen, som även går på nätet och i kvällspressen, hör en blå skylt längre texter. Där berättar Preem att bolaget tar bort suffixet petroleum i företagsnamnet. Och att företaget har börjat jobba med bland annat raps, vindkraft och etanol.

Jag är tveksam om reklamen, kreerad av reklambyrån Lundberg & Co, gör sitt jobb.

Jag ringer och pratar med Preems marknadschef Helene Samuelsson om detta

”Det handlar om en varumärkesbyggande kampanj, vi vill öka kunskapen om företaget, inte kännedomen som redan är mycket hög”, säger hon.

Ni vill slå ett slag för drivmedel som kommer från tallar, verkar det inte konstigt då att skylta med bilder på svenska skogar, som ju måste huggas ner för ert bränsle?

”Det tror jag inte. Det handlar om att hitta hållbara alternativ till oljan och spara på miljön.

Blir det inte trångt nu när alla drivmedelsbolag vill ta positioner som något mer än bensinbolag?

”Vi är inte så många bolag och alla går inte hela vägen. Det är inte bara prat det Preem gör.”

Jag blev inte helt övertygad om att Preem jobbar med den bästa reklamen. Det räcker inte med vackra utomhusaffischer för att gnugga bort Preems bensinförflutna. Det blir så banalt att trovärdigheten går förlorad.

Däremot gillar jag Preems idé att gå ut i kampanjer och berätta om alla steg företaget tar på vägen att bli ett  ”modernt drivmedelsföretag”.  Affärsutveckling genom marknadsföring, eller vice versa, borde fler företag jobba med.

Så här beskriver sig bensinleverantörerna själva:
Shell
: ”spelar en nyckelroll I att hjälpa möta världens ökande behov av energi på ekonomiskt, miljövänligt och socialt ansvarsfull sätt”.

Statoil ”är i grunden ett drivmedelsföretag och drivmedlet är grundbulten i allt vårt arbete”.

Preem – ”Bolagets verksamhet förflyttats från att vara ett traditionellt oljebolag till ett modernt drivmedelsbolag”. 

OKQ8: ”bildades den 1 januari 1999 och är Sveriges största bensinbolag”.


Kommentarer

Ett svar till ”Preem vill också sluta vara bensinbolag – men fungerar reklamen?”

  1. Preems grundidé är bra men frågan är om man kunnat göra den mer… spännande? Grejen är att jag som bilägare gärna är med och sparar miljö – om jag också vet att jag kan få bra drivmedel till ett schysst pris. Alla bensinbolag känns numera som miljöpartister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *