Den brustna illusionen av kontroll på livet

Soundtrack till ett (o)planerat kaos

Jag hade fått ett chefsjobb på Microsoft i slutet 1980-talet. Alla vi nya chefer fick lära oss time management enligt danska Time Manager Internationals  filosofi. Filosofin bygger på att du kan hantera sju huvudområden i ditt liv och att allt utgår från dessa.

timemanagerPlaneringsverktyget bestod av en liten pärm där vi fick skriva alla våra anhöriga, våra kärnområden, målsättningar, delmål allt kopplat till in almanacka, allt med utbytbara blad. De sa ritcshhh i karborrebandet varje gång pärmen öppnades. När jag ringde andra chefer på Microsoft så hördes alltid det där ljudet. Allt skulle omedelbart skrivas in på något blad. Pärmen skulle hantera hela livet och alla dina relationer. 

Jag hade precis präntat in hela mitt liv på de lösa bladen när jag skiljde mig. Inget i planeringsverktyget var längre giltigt. Dottern hade roligt med pärmen i flera år och ritade färgglada figurer på pappersarken.

Skaffade i stället Palm Pilots första elektroniska planerare, en så kallad personal digital assistent.

Det tog en stund att lära sig den nya skrivstilen som apparaten krävde.palm-pilot Men snart hade jag lyckats flyttat mitt då ganska kaosartade liv i den plastiga lådan.  Vi en dockningsstation skulle data säkerhetskopieras till en dator. En gång gick det snett. Samtidigt som jag tappade all information i handdatorn kraschade säkerhetsfilen.  Åter gick ett välplanerat kaos om intet. Sedan dess är jag totalt omodern och skriver in händelser hjälpligt i en pappersalmanacka.

Det fungerar så där och säkert är Googles eller Microsofts kalendrar bättre. Men jag slipper illusionen av att ha hela livet i handen. Livet ligger där ibland. Ibland ligger kontrollen någon annanstans. Finns något planeringsverktyg som klarar det?


Kommentarer

2 svar till ”Den brustna illusionen av kontroll på livet”

  1. Jag minns när du skulle lära mig metoden för att jag skulle få ordning på mitt liv. Jag kom bara till första frågan ”Var vill jag bo?”. Det slutade med att jag flyttade från Stockholm. Så det är ditt fel.

  2. Profilbild för Rolf van den Brink
    Rolf van den Brink

    Alltid kul att kunna bidra till att få ordning på folks liv. Något av min paradgren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *