ekolådan_by_rolf_van_dden_Brink
Är lite stolt över denna bild. Inte för att skulle vara välkomponerad, särskilt skarp eller påpassligt fångad. Utan för att den kanske säger något om mänskligheten.

Här plogar en ganska skruttig skåpbil fram genom snön på en Östermalmsgata i Sthlm. Bilen transporterar grönsakslådor till familjer som har tillräckligt med betalt för att de ska tycka att det är avskyvärt tråkigt att handla på Ica vid Roslagstull eller Sabis på Fältöversten. Familjerna är extra måna om sig själva eftersom de beställer ekologiska varor. Familjernas omtanke om sig själva ger mannen på bilden jobb. Omtanken skapar förstås sysselsättning hos Ekolådan som levererar grönsakerna och frukterna för 190 290 kronor per låda. 

Familjerna, som har råd att vara så omtänksamma, visar på sätt och vis också omtanke om miljön eftersom de handlar ekologiskt. Familjernas strävan att pyssla om sig själva som egna enheter, innebär dock att bilen måste åka och sannolikt sprida avgaser och bidra till CO2-utsläppen.

Om de omtänksamma familjerna kunde vara omtänksamma tillsammans kunde de handla kollektivt och på så vis minska transporterna. De skulle kunna samhandla sina middagar på Ica och Coop, med de andra konsumenterna och kunna trycka på för att få ner priserna och få ekologiska varor för alla och envar.  Men de omtänksamma familjerna på Östermalms omtanke bygger på att just de har råd att betala lite mer.

Omtanke är fint och saker som är fina kostar. Ju finare desto dyrare. Därför ska inte priserna ner. De ska ligga så högt att de bildar en hygientröskel mellan beställare av ekolådor och konsumenter på Ica.  Medan andra släpar plastpåsar med giftiga grönsaker från som de stackars barnen tvinga äta, rullar en avgasande bil fram till andra portar där familjeöverhuvudets tillfredställelse kanske sväller vid tanken på att  just denna familj får lite mer omtanke än de andras.


Kommentarer

2 svar till ”Om. Tanke”

  1. Sorry att säga detta, men du har faktiskt missuppfattat detta med ekologiska varor. Ekologiska varor är varor som är framställda utan tillsatser och besprutning. Detta pga att man vill ha en ”naturlig” frukt/grönsak, inte för att man tänker på miljön. Att det handlar om miljötänk är således en missuppfattning.

  2. Ica och Coop erbjuder inte ett sortiment som Ekolådan gör. Om man vill äta en ”naturlig” frukt/grönsak med rikt näringsinnehåll är man tvungen att beställa hemleverans från t.ex. Ekolådan eller åka långt till t.ex. Goodstore på Skånegatan för att handla. Att äta vara utan tillsatser och besprutning är att ta ansvar för sig själv, ge kroppen det den behöver och bli mindre sjuk.

    Icke-Östermalmsbor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *