finland14_by_rolfvandenbrink

Soundtrack

Min syster kommer från Finland. Själv kommer jag från Holland. Därför fick jag heta flygande holländaren när jag som sjuåring kom till Grums.finland15_by_rolfvandenbrink Men min syster blev aldrig mobbad för att hon kom från Finland. Det är kanske därför jag har lite svårt för Finland. finland20_by_rolfvandenbrink
Tänkte på det sist jag var där. Känslan är alltid underlig i Helsingfors. Hade en halvdag på mig medan Viking-båten väntade i land en traditionell fredagseftermiddag. 

Salutorget är sig likt och segt. De säljer ärtor och äpplen. Jag vet inte om någon köper. Det är fint och rent och tyst och vänligt. Inte som på skräniga och dryga Hötorget i Sthlm.
finland1_by_rolfvandenbrinkI Helsinki syns alltid gatuartister. finland8_by_rolfvandenbrinkDär brukar finnas en silvermålad man som försöker stå stilla och en irländare som har en dockteater i Barbiestorlek. Trots allt ett lite vassare utbud än Sthlm som som brukar bjuda på en fet och rödbrusig karl som försöker göra en Curt Cobain på ett perverterat vis.
Går Esplanaden upp. finland13_by_rolfvandenbrinkHär burkar jag börja fundera på om jag går på Avenyn i Göteborg. Det beror nog på spårvagnarna. finland10_by_rolfvandenbrinkEller de feta industrimännen med sina ben inlindade i slanka kvinnoben. Som  hämtat ur en revy. Enn wiff från förr, ett härligt liv på något vis.
Sneddar över till varuhuset Stockman. De säljer Fazer-choklad. I hissar och rulltrappor transporteras damer i skrikgröna dressar. En tidresa bakåt, till 50-talets Sverige. finland5_by_rolfvandenbrinkSamtidifinland11_by_rolfvandenbrinkgt gnager känslan att finnarna ändå är före svenskarna. finland7_by_rolfvandenbrinkDe har liksom inget bråk i sitt land. finland17_by_rolfvandenbrinkAllt är ordnat, uppgjort och avtalet till allas bästa. Ingen behöver ju bråka då.finland16_by_rolfvandenbrink
Vädret är som vanligt mulet. Sannolikt finns en uppgörelse om att det inte får regna. finland19_by_rolfvandenbrink
Med bedrövade steg går jag tillbaka till båten med insikten att jag inte skulle platsa i detta fina land.  Måsarna på salutorget hånskriker sig hesa.finland18_by_rolfvandenbrink


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *