Dagens mardröm – tvingas läsa tidningen Journalisten

Fyra timmars sömn. Så möte, sms, kaffe, möte, leverera, frusen kycklingsallad, möte, leverera, smsa, leverera, ringa, twittra, fejsa, möte, kaffe. Släpar mig hem. Mat på bordet. Slår upp den tidning jag får var tredje vecka för att jag är med i Journalistförbundet. Det här bjuds jag på:

”Webbens kris, papprets vinst” (halvsida)
”Tidningarnas framtid i fokus” (halvsida)
”Lönerna är fortfarande ojämlika” (notis)
”Reportrar på plats – en fråga om” demokrati (uppslag)
”24 kommuner saknar bevakning” (del av uppslag)
”Dagspressjournalister – i vilka kommuner finns de?” (uppslag)
”Journalistbrist i Norrlands inland” (uppslag)
”Ystad är välbevakat” (uppslag)
”Stort ansvar för enskild reporter” (halvsida)
”Ökade krav på att Dawit Isaak friges” (helsida)
”Kritik mot friande i tryckfrihetsmål” (helsida)
”Framtiden för redaktionen är oklar” (notis)
”Ny ombudsman ska värva medlemmar” (notis)
”SVT + SR = Sant – inleder samarbete med same-tv (uppslag)
”SR-klubben ogillar samarbeten” (helsida)
”Ett känsligt porträtt” (uppslag)
”Idag är politiken som ett gift för mig” (uppslag)
”Cirkus Antikrundan” (uppslag, 4 sidor)
”Journalistens bästa vän” – mobiltelefoner (helsida)
”Skribenterna är tidningens själ” (helsida)
”Tusen tidiga morgnar” – om Naturmorgon (uppslag)
”NWT-klubbar bildar elva” (uppslag)
”Vem älskar LAS?” (helsida – debatt)
”Metro riskerar att bli språkrör för diktaturer” (halvsida -debatt)
”Invandring måste diskuteras” (halvsida – debatt)
”Prisad tjej än en gång (halvsida)
”Kreativiteten sitter inte i språket”
”Titelförvirring!”

Leker med den fruktansvärda tanken att jag måste välja ut något i denna politiskt korrekta torrkokade gröt att läsa. Men, det behöver jag ju inte. Skakar av mig mardrömmen, skickar åter in tidningen i återvinningen. Njuter en stund av att jag överlevde en dag till i gruvan.

Okej då, lite konstruktiv kritik till Journalistens chefredaktör Helena Giertta som antagligen sliter ont med att göra en så maffig tidning med små resurser:

* Spänn av – ja, journalistik kan vara viktig för demokratin, men för det mesta är journalistik något helt annat, till exempel underhållning, sport, kultur, bransch, skvaller, ja de flesta av dina läsare känner nog inte att de har så mycket med demokratin att göra. Däremot är vi alla överens om att vi ska ha en demokrati. Så sluta nu älta detta, tack.

* De flesta av dina läsare tycker det är roligt att vara journalister. Låt det framgå av materialet.

* Försök att få till en liten nyhet. Många av oss gillar nyheter.

* Måste allt handla om dagspress i förskingringen? 1) ämnet är sällan intressant. 2) här säger det lilla lokala sällan något om det stora allmängiltiga. 3) okej, gör en liten lokalpressida då, som man lätt kan hoppa över.

* Gör en enkät på vilka medieformer dina läsare jobbar på. Skriv sedan så lite som möjligt om dessa. Vi journalister vill läsa om andras spännande liv. Inte våra egna tråkiga.

* Snälla chefredaktörer får inte kyssa kontroversiella och intressanta läsare.

* Upp med ett finger i vinden och känn in vad som är korrekt att skriva om just nu. Undvik att skriva om detta. Nöjesguiden kan det här ganska bra.* Någon gång per år kanske man kunde få veta lite vilka tricks de stora journalisterna kan. Det kunde vara roligt att får lära sig lite ibland.

* Byt perspektiv. Slå ett slag för oss som slavar hela dagarna. Ta tillvara på våra intressen. Häng ut dåliga arbetsgivare. Och ge fan i att hänga ut oss medlemmar i facket. Vi kan klappjagas av andra, inte vårt husorgan (fast här har tidningen blivit bättre).

* Bli textnykterist. Undvik textfylla. För långa artiklar, sida upp och sida ner. Ja, det kan tyckas maffigt och det skapar en fet tidning, men ingen aktiv journalist har tid att läsa sjoken.  Gå till Per Gunne på Metro och få en lektion i korta artiklar.

* Nej, du måste inte rapportera om fackligt arbete. Du måste inte pliktrapportera så mycket alls. Det räcker om du gör en tidning som engagerar, utvecklar oss och får oss att må och prestera bättre.

* Gör INTE om formen. Det löser sällan några problem. Den förra formändringen löste uppenbarligen inga problem.

 

* Kolla i ditt register vilka professorer i tryckfrihet som finns där. Radera dessa.  Ersätt med en panel färgstarka reportrar. Folk som är på golvet. Du gör ju ändå en fackförbundstidning. Tryckfrihetsgubbarna kan bilda en egen fackförening.


Kommentarer

2 svar till ”Dagens mardröm – tvingas läsa tidningen Journalisten”

  1. Äsch. Säg upp medlemskapet. Låt dom hållas. Lost case. Du är för framgångsrik och därmed för suspekt för att kunna rå på den provinsiella, politiskt korrekta underdogmentalitet som genomsyrat journalistförbundet de senaste decennierna. Dessutom ägnar du dig åt branschjournalistik vilket per definition innebär att du är en mutkolv.

  2. Profilbild för Rolf van den Brink
    Rolf van den Brink

    Hahahah…ser tidningen Mutkolven framför mig.

    – r

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *