Microsoft placerar Sverige i Bollmora

bollmoraTestar Microsofts nya sökmotor och Google-dödare Bing. När jag kör den, framstår det som självklart att sökmotorestetiken egentligen inte har förnyats nämnvärt sedan Alta Vista. En textruta, in med sökbegreppet och ut kommer ännu mer text och länkar. Ungefär så har det sett ut de senaste tio åren, låt vara att Google har lagt till element som bilder till sökningarna.

Google har byggt sin sökmotor på relevans. Detta mäter Google i hur många ut och in-länkar en artikel har, om den är kommenterad, hur den är taggad, vilka nyckelord som ligger högt upp i artikeln och förstås hur mycket läst sajten är. Men ger Googles mått på relevans det användarna vill ha? I själva verket kan ju algoritmerna osynliggöra just det material användaren vill komma åt, men som inte är konstruerat för Google. Algoritmen, som alltså bygger på relevans, stödjer sannolikt Googles annonsaffär med sponsrade länkar och köpta placeringar. På sikt kan alltså Googles annonsambitioner lägga krokben på sökmotorn som publikmagnet.

Med Bing vill Microsoft ta fasta på detta. Testa här. Microsofts algoritm kommer att vara starkt lokalanpassad. Den är också tänkt att hjälpa användaren att fatta beslut om vad hon/han egentligen söker efter. Detta kopplat till kartor, bilder, resor och filmer.

Microsoft försök med Bing visar att det finns mycket att göra för att utveckla sök på internet. Men med alla kommersiella ambitioner spelar Microsoft bort chansen att utmana Google. Bing är fullständigt impregnerad av möjligheter till shopping du inte visste att du ville ha och inte vill ha heller.

Lite roligt är att den svenska lokalversionen placerar alla resultat av kartsökningar i Bollmora utanför Stockholm. Kolla här.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *