Ångest av Svedbergs och Westerbergs

Antingen är jag en idiot. Eller också har badrumsleverantörerna gjort ett ohyggligt dåligt varumärkesarbete. Ska välja badkar och handfat och det bara snurrar. Försöker känna in den optimala skärningspunkten mellan pris och kvalitet, men jag är oförmögen att placera badrumsvarumärkena på varumärkeskartan.

Tror jag förstår att Svedbergs är lite finare än Gustavsberg som inte är något mer speciell men inte att förväxla med badorten Gustafberg. Men var passar Westerbergs in? Och hur är förhållandet till Ifo och Ido. Hur gör jag för att undvika att köpa svennigt, men heller inte töntlyxigt utan lite mer avantgard chique. 

Som god konsument vill jag köpa närproducerat. Så jag kollar noga var de olika märkena hör.  Gustavberg ägs av tyska Villeroy & Boch. Westerbergs ingår Hafa Bathroom Group. Där ingår märket Hafa som verkar vara badrummens Ikea genom att stoltsera med leveranser av platta paket. Svedbergs håller till på börsen. Men vill jag göda kursen för alla daytraders som sitter på Avanza och fluktar på Svedbergs-aktien? Ido ingår i Sanitec-koncernens som storägaren, riskapitalbolaget EQT har miljardbekymmer med. Jag vill ju inte hamna med min reklamation på emaljen i ett konkursbo. Jag blir lite tryggare när jag studerar märket Ifö, som också ingår i Sanitec.  ”Ifö har funnits i mer är 100 år. Vi kommer alltid finnas kvar”, står det på hemsidan. Snacka om kundlöfte.  Känns tryggt i mitt moln av konsumentångest.

Fortfarande förbryllad över att inget av badrumsvarumärkena har tagit en distinkt varumärkesposition, kommer jag på en sak. Jäklar jag behöver även kranar eller BLANDARE som det heter. Nu ska vi se…FM Mattsson och Mora Armatur ligger ett stenkast från varandra i Östnor, är de verkligen konkurrenter eller delar de upp marknaden mellan sig? Rörmokaren trodde inte på Ikea. Kanske bättre med en utlänning alla ändå? Få se nu Damixa, Oras, Freese&Bruno, Cellier, Keuco, Franke, Vabene, Miller, Duobad, Hansgrohe, Zaro?


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *