Chefscirkus IRL – och varför Michael Porseryd borde ta över efter Jan Scherman

Jag passerade alltid stället höggrön av avundsjuka när jag hade fast jobb. Därinne satt de och pratade med varandra över långa kaffekoppar som världen var full av tid. Jag stressade förbi varje dag, avundsjuk på människorna som hade tid att tänka, läsa och laptoppa.

Nu sitter jag själv ibland på Café Non solo. Jag sitter ju inte och umgås precis utan möter affärspersoner och smyger på makthavare.

cheferna_by_rolfvandenbrink
Jan Åman-Pär Sundberg-Jan Åman

Idag såg jag Jan Åman, tidigare Färgfabrikens och Statens Kulturråd, vifta visionärt med alla lemmar placerade på kroppens överdel.

Jag pratade med OTWs grundare Pär Sundberg som sålde firman till Ica-ägda Forma för något år sedan och idag gjorde han sin första dag på 13 år på sitt nya jobb som en fri man. Pär Sundberg berättade att han tänker ta tid på sig, men att han på sikt vill jobba operativt, men kanske lite som riskkapitalist också. Han borde ändå ha minst 20 miljoner kronor i fickan efter affären.

”Det är som att börja på högskolan igen”, berättade Pär Sundberg och menade att allting är så förändrat sedan han startade OTW, som erbjuder tidnings och tv-produktion.
Det var en liten lyckträff att jag stötte på honom för ryktet går att Pär Suneberg håller på att starta ett nytt produktionsbolag med Meter-chefen Anna Rydin, Fridays Mattias Olsson och Jock Millgård. Den här typen av detaljer ger mig gåshud, så sjuk är jag. Jag frågar Pär. Han skakar på huvudet och bedyrar att han inte tänker starta ett nytt produktionsbolag.
Jag försöker pressa honom på vem som blir hans efterträdare som vd på OTW. Ingen utsedd, säger han. Men jag har hört på stan att Metronomes tidigare vd Michael Porseryd är aktuell för jobbet.
Just då, men utom räckhåll, passerar Michael Porseryd därute på Odengatan. Jag hinner inte haffa honom när an försvinner bakom Lenny Normans rygg. Det är ett lätt kusligt sammanträffande. Ungefär lika sjukt som att debattsajten Newsmill hyrde en kontorslokal som sedermera visade sig vara lokalen där den numera avlidna föregångaren, Dagens Debatt, utvecklad av Martin Jönsson, höll till. Hur bra kan det kännas för Karin Eder-Ekman, PM Nilsson och Leo Lagercrantz på Newsmill. Motsatsen till slump kan illustreras av att denna artikel dyker upp strax efter att artikelförfatterskan Anna Larsson och hennes karl, konsulten Sverker Laestadius har blivit vigda av Mona Sahlin.

Undrar vad Martin Jönsson på SvD tycker om det?

Det är förstås ingen slump att Michael Porseryd dyker upp när jag precis tänker på honom. Det betyder något stort. Han är utan jobb och därmed en pusselbit som jag måste passa in för att få ro och ordning. Jag känner på mig att han blir en bra efterträdare till Jan Scherman på TV4, som har nått en ålder där det an vara dags att sluta. Michael Porseryd kan tv efter sin tid som chef på MTG och Meter. Och, inte minst viktigt när Bonnier-familjen ska bestämma sig för vem som ska få jobbet, Michael Porseryd kan publicistiska frågor, ett måste för den som ska ta över efter Jan Scherman som självbörjade sin karriär på TV4 som journalist. Michael Porseryd var vd för Finanstidningen, och det ger honom ett tunt men ändå hållbart publicistiskt alibi.

Ska tänka mer på successionen på TV4, inte för att jag vill eller måste, utan för att jag inte kan låta bli. Så sjuk är jag.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *