SSWC_by_Rolf van den Brink1SSWC_by_Rolf van den Brink2I torsdags kväll hamnade jag på en underbar liten tillställning som Key Note Media Group hade ordnat på Collage. Företagets nya namn skulle firas, ett svepskäl gott nog för att samla ihop det övervintrande webbgänget som blåste upp webbbubblan i slutet av 90-talet och blev tondöva efter explosionen.

Inbjudan hade gått ut via Facebook. Men det var också den enda gången sociala medier hamnade på agendan under kvällen. Denna sekt har byggt sina karriärer på uppringda modem och portaler och de ränderna går inte att twittra bort.

Kvällens bomb var illustrativt nog att Ola Ahlvarsson, en av männen bakom Key Note Media Group, tidigare under dagen hade köpt de klassiska sajterna Spray och Passagen efter att Allers och Eniro misslyckats med att få ordningen på investeringen på uppskattningsvis en kvarts miljard kronor.  Tidigare har han köpt andra spillror från den exploderande bubblan, bland annat Let’s buy it och Torget. Om inte Ola Ahlvarsson hade haft som affärrrrrrrrrrrsidé att köpa gamla svenska spöksjater, klä om de och sälja till utländska intressenter, hade han kunnat starta världens första portalmuséum.

Kvällen präglades av lSSWC_by_Rolf van den Brink6yxhippiekänslan som existerade under den förra svenska webboomen. Ola Ahlvarsson visade overhead med röda kurvor som pekade rakt uppåt, ja han hade till och med på 90-talsmanér sin morsa i publiken. Han berättade om hur viktigt det vara att har roligt och knasigt på jobbet och hej hopp nu om vi startar tillräckligt många tokiga saker kommer det säkert ut något stort. Lite som när det ska lås ängar med liar på Skansen. Alltid kommer det väl upp någon blomma.

Jag fick känslan att himlen hade varit tom på moln i tio år. Jag noterade män mSSWC_by_Rolf van den Brink3ed små pipskägg och rentav cirkelmustascher. Jag sneglade försiktigt på legendarer som fitnessmedieguden Ove Rytter, alla it-tidningars moder Marta Sandén och Gidde som när det begav sig spenderade miljonbelopp på att marknadsföra Spray med giraffer och andra mjukdjur.  Nu äger hon 20 procent av bingosajten Bertil.
Tradedoublers tidigare vd Fredrik Sellgren kör nu bolaget med det kvistiga namnet Sellbranch som ska trolla fram pengar för ägare av sajter med stor trafik. Bolaget ingår i Key Note Media Group. Han gav ett för kvällen framsynt intryck och berättade att han tror på retargeting (SSWC_by_Rolf van den Brink5alltså uppsöka tidigare kontaktade personer i målgruppen), mobila tillämpningar och shoppingcommunities.

Till slut vågade jag mig fram till Jonas Birgersson, som drev det kanske mest legendariska av alla bubblans bolag, Framfab, ofta iklädd luddiga Helly Hansen-tröjor.  Han gav en nyckel till varför portaler som Spray och Passagen var framgångsrika affärsidéer. De var gränssnittet till telefonikunderna som i stället för att ringa en kvart om dagen kunde fås att koppla upp sig med modem via telenätet i timtal. När SSWC_by_Rolf van den Brink7bredbandet kom, innebar det dödsstöten för modemen och portalerna.

Han berättade om tiden när han var chef för Framfab med 3 000 anställda och kunder som Ikea och Volvo. Men kunderna fick frysta fötter vid den förra lågkonjunkturen och drog tillbaka sina beställningar och Framfab fick slaktas trots att Jonas Birgersson hade ordnat med en försäljning av bolaget till Tietoenator.

Under vårt samtal berättade Jonas Birgersson inte mindre än tre gånger nöjt att Framfab sedermera köpte upp ett av de andra stora bubbelbolagen, Johan Staël von Holsteins Icon Media Lab. Jag frågade vad han tyckte om Telenors sätt att driva hans andra legendariska bolag Bredbandsbolaget?  Han skakade på huvudet.

MedieenSSWC_by_Rolf van den Brink7_1treprenören Hanna Brodda anslöt sig till samtalet. Tillsammans med Jonas Birgersson räknade vi ut vilka som de verkliga vinnarna i it-bubblan, alltså Internetclondykes spadtillverkare. Det måste ha varit Kronan som sålde cyklar till ALLA webbolag.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *