building_by_rolfvandenbrink_1
Dagens Mus kom redan före lunch. Går det att göra sushi på mus? Tack iaf katten. Tack.

Jag väntar vid min stuga medan timmarna ilar. Jag borde ligga jetleggad i hetluften. Jag borde fakturera, mera och flera. Men barnen först. Alltid först.

Sjukt avundsjuk på Aftonbladet som drog masken av Lars Kepler. Inte för att det är så viktigt egentligen, men för att det avslöjandet är åtråvärt. Det är 100 procent exklusivt. Bara en kan vara först. Men som det brukar vara, nyheten dog i orkanbruset av Madeleines och Jonas förlovning.

Handlar upp webbyrå för projektet. Väljer bland tre alternativ, ett dyrt och säkert, en medeldyrt och medelsäkert och ett oskrivet uppstickaralternativ. Rätt många tusenlappar som ska ut och hur gör jag för att välja rätt? Jag vet att systemet ska byggas i Drupal, det ska var standardiserat och specialiserat på samma gång. Det gynnar förstås de leverantörer som har levererat liknande system. Men hur intresserade är de av mig som kund. Blir jag en i mängden. Uppstickaralternativet kanske vill visa framfötterna medan den dyra och säkra vill visa fakturor.

Detta sker samtidigt som vi måste bygga om sommarstugan efter att FMM-blandaren exploderade och vattnet förstörde hela bottenvåningen. Jag är nöjd med Svanberga Bygg som bygger om. De är nog det dyra och säkra alternativet, i alla fall inga balter eller enmanskuttefirma. De tar ansvar för bygget och säger till i fall något barkar i väg. De behöver inte lära sig hur en mellanvägg ska byggas eller ett golv ska läggas. Det tror jag nog att uppstickaralternativet behöver lära sig. Så jag ägnar en del tiden till att fundera på om att bygga hus och webb är samma sak. Funderar också på vilka människor jag behöver få med mig i projektet. Jag tror inte på en klassisk uppsättning, eftersom det inte rör sig om ett konventionellt medieföretag, snarare ett rätt okonventionellt. Detta och val av system ska jag ägna mig åt under veckan.

Nästa vecka blir det kickoff på Clarion och så sälj, sälj, sälj. Ägnar för mycket tid till att bråka med bloggetablissemanget. Jag vet inte varför egentligen. Bloggar som mediekanal är en underbar uppfinning, men där finns den där gruppen människor som lever på att sjunga det nyas lov och hålla varandras hov. När man förespråkar framtiden blir argumenten ofta oantastliga, och det lever denna grupp på. Vad jag nog mest går i gång på är att alla sjunger med genom samma mun, alla förstärker varandras röster så den blir ett enda unisont skri. Ingen dissonans, inte ens en ters, en stämma. Jag upplever det som hjärntvättat i 90 grader med förtvätt. Vitt och fint. Som gjort för att måla skrikiga tavlor på. Jag tar en plats ingen annan vill ha eller ta. Spelar upp mig själv på läktaren. Ganska typiskt. När jag i stället borde bygga mitt företag. Nästa vecka, så.


Kommentarer

7 svar till ”Bygger”

 1. Hej Rolf,
  Som fyrbarnsfar (varav iofs ett är bonus) instämmer jag helt i ditt ”…barnen först. Alltid först.” I det beslutet har du all min sympati.
  Vad gäller husbyggandet hoppas jag innerligt att du slipper mina dåliga erfarenheter. Det var struligt, det blev en hel massa fel och resulterade t.o.m. i tvister som sent omsider fick lösas i tinget (till vår fördel, skall nämnas). Och då ska du veta att vi gick på det ”dyra och säkra” alternativet… Webbyggande borde vara lättare; välj partner med magen så ska du se att det blir rätt.
  Avslutningsvis: Vill du vara snäll och förklara för mig på vilket sätt jag ägnar mig åt hjärntvätt genom mitt bloggande? (Har du läst min blogg, Rolf? Den finns på http://micco.se.) Och varför du anser att mina personliga motiv till varför jag väljer att blogga gratis på Mindpark är a) att bråka med dig, och b) att hålla andra bloggares hov?
  Lycka till med webb- och husbygget, samt med medieföretaget, kickoffen och säljet.

 2. Profilbild för JoachimS
  JoachimS

  Aloha!

  Rolf, om du följt med vad Jardenberg och Mindpark skrivit de senaste åren hade du antagligen insett att handla upp en webbtjänst genom att titta på tre alternativa byråer och kostnader i många tusenlappar.

  Idag tar du hjälp av twitter och webben för att få reda på vilka av hundratals entreprenörer som kan fixa webben för ditt specifika projekt bra och billigt. Antagligen är lösningen en mashup med stora drag/kopplingar till andra tjänster. Automagiskt.

  Småskaligt samarbete, moderna webbfunktioner som kittet som håller samman och därmed skapar det som behövs för stunden, det är vad det handlar om.

  Men lite som dina påhopp på Jardenberg och Mindparks bloggteam känns det som att du ligger efter i tänket, att du sitter fast på fotbollsläktaren och bedömer matchen och din omvärld efter gamla spelstrategier och mönster.

 3. RvdB – nu börjar du bli väl grumpy och lik Marcus Birro…

 4. Micco, Joachim o Deeped: Mitt första inlägg, Tillsammans 2.0 handlade i huvudsak om att den digitala gräsrtosrörelsen är kapad o skapad av kapitaltet och politiken. Debatten kom att handla om annat, synd men jag har mig själv att skylla.
  Micco: Jag läser dig o är inte hjärntvättad. Jag tycker dock att det saknas en mångfald bland er bloggare som håller i hop i nätverk, ingen törs liksom ha en avvikande uppfattning, sammanhållningen verkar viktigare.
  JoachimS: Det system jag behöver ska producera industriellt o i realtid, så jag vet inte om mashup funkar. Lyssnar gärna på tips från dig om konsulter som kan drupal bra.

 5. For the record så vägrar jag att sättas i samma fack som flera av de andra i Mindparks nya bloggteam. Faktum är att jag många gånger har en annan synvinkel på sociala medier-missionerandet som pågår oavbrutet av alla möjliga aktörer.

  Det betyder dock inte att jag tycker att Mindparks initiativ är dåligt. Tvärtom. Jag ser det som en arena där flera röster ställas mot varandra, likväl som att jag som enskild skribent kan välja att inspireras eller provoceras av de andra medverkande skribenterna. För mig personligen kommer det innebära att jag verkligen måste förklara mig och mina ståndpunkter gentemot övriga debattörer, även om vi många gånger är på samma spår (men i olika tåg).

  För övrigt köper jag fullt ut ditt resonemang: ”de digitala proggarna bygger relationer och maktpositioner med det ideella arbetet som insats.” Dock ser jag inte att det vare sig är nytt eller anmärkningsvärt att dessa faktorer kan vara några av drivkrafterna bakom vårt deltagande. Men det kanske är för att jag är just en nyttig idiot?

 6. Rolf,

  Tack för att du tog dig tid att reda ut begreppen.

  Du har alldeles säkert en poäng beträffande hur ett nätverk prioriterar sammanhållning framför ifrågasättande. Men är inte det en mänsklig egenhet/egenskap, snarare än något som särskiljer bloggnätverken från andra nätverk? (Skillnaden mot förr är väl att dessa nya, digitala nätverk i mångt och mycket är mer transparenta. Vad anser du?)

  Och hur mycket jag än gillar det sociala och beteendemässiga skifte samhället f.n. går igenom – och som ju egentligen inte har med medier och teknologi att göra, utan som drivs av att våra grundläggande värderingar och drivkrafter håller på att förändras – kan också jag ibland tycka att de sociala medierna framställs lite som kommunismen framställdes i Sovjetunionen: Ingenting fungerar som det borde idag, men i framtiden kommer allt att bli perfekt. (Men i de fallen används begreppet sociala medier som en beskriving av teknologier, eller möjligen medier, vilket de alltså i praktiken inte är.)

  Avslutningsvis: Jag gillar människor som har en avvikande uppfattning än min egen. Jag har lärt mig (kanske med åren) att det är de som jag lär mig mest av, inte de som i allt väsentligt tycker lika som jag.

  Alltså ett stort tack för att du vidgat mina vyer en aning, Rolf!

  Och lycka till med byggena (liksom med ROT-avdraget ;)!

 7. […] sist, lite sedvanligt gnäll från Rolf på hans egen […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *