Först Google – sedan kundklubbarna

Det är inte bara nya kanaler som Google, Facebook och World of Warcraft som mediebranschen behöver hålla stången framöver. Först fyra siffror som jag tänker en del på:

 1. Bonnier drar in runt 500 miljoner kronor av 30 miljarder kronor på nätet i år (räknat fram).
 2. Stampen omsätter 5 miljarder kronor per år.  60 miljoner kronor kommer in från internet. (hört på stan)
 3. Google omsätter en dryg miljard kronor på sökord i Sverige på ett år. Allt kommer från internet. (räknat fram med hjälp IRM)
 4. Schibsted drog in drygt 1miljard kronor från online undet det fjärde kvartalet 2008 (från kvartalsrapporten).

Siffrorna speglar på ett lätt mystiskt sätt idéerna om mediebranschens långsiktiga livskraft . Siffrorna visar att stora koncerner som Stampen ligger hopplöst efter, men kan komma i kapp (Bonnier), men att det krävs medieföretag med online-strategier i världsklass (Schibsted) för att hålla Google stången.
Google illustrerar väl hur traditionella medieföretag och för all del allt annat traditionellt affärstänk kan utmanas på internet.

Google, Tradera, Blocket, Bytbil, Facebook, World och Warcraft och alla andra nytto och underhållningstjänster slåss på samma villkor om publiken som medieföretagen. Men det kan blåsa in mörka mål över medielandskapet också från annat håll.

Vad händer den dagen då allt fler företag med kända varumärken inser att också de är medieföretag?

Det var en av sakerna vi diskuterade på gårdagens lunch med Reklamspanarna Malou Örner, Rewir, AndersNilsson, fri konsult och Ingrid Lindström, McBride.

Ett uppenbart exempel är Statoil som sannolikt är Sveriges tredje största utomhusbolag räknat i annonsytor på bensinmackarna. Företag med utbyggda butikskedjor har också en publik som går att exploatera. Men, det finns företag som sitter på publikkontakter medierna bara kan drömma om. Visst skulle väl Aftonbladet och TV4 tycka om att ha direktkontakter med 3,5 miljoner svenskar. Det har de inte. Men det har Coop via sitt Medmera-kort. Alla företag med större kundklubbar kan se sig själva som medieaktörer med en tämligen hårt kopplad publik.

Företag som Coop, Åhléns och Ica har försiktigt börjat att exploatera möjligheterna. Det handlar mest om att mobilisera medlemmarna så att de går till butiken och handlar eller om att stäkra lojaliteten till konsumenterna. Men kundklubbarna skulle också kunna öppnas upp för andra aktörer som vill nå en given konsumentgrupp via en medlemsklubb. Kundklubbarna kan bli fundamentet i nya mediekanaler. Varför annonsera i traditionella medier när du kan nå dina konsumtenter via din egen kundklubb.
Här har de traditionella medierna knappast gjort något alls, med undantaget medierna med betalande abonnenter/prenumeranter.


Kommentarer

3 svar till ”Först Google – sedan kundklubbarna”

 1. Hej, intressant med omsättningen kring Google, men menar du sökords annonseringen i bara Sverige? Är det verkligen c:a 1mijard SEK?
  MVH

 2. Sökordmarkanden i Sverige ligger på 1,3 miljarder kronor. Google har sannolik 90 procent av den marknaden.

  – r

 3. Rolf van den Brink har här flera klockrena poänger. 1) Alla företag med starka varumärken har en publik att värna, men det flesta fattar inte att de måste agera som medieföretag för att få deras ögon, öron och hjärnor. 2) Den andra viktiga reflektionen är att gamla medieföretag inte behöver vara lämpade att skapa de nya medierna på nätet. Varken Google eller Facebook har fötts ur de gamla strukturerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *