Katalogföretagens traumatiska papperskataloger

Kunde inte låta blir att fundera kring hur företag som har en papperskatalogen som säljnav hanterar den i den digitala eran. För katalogföretagen måste papperskatalogen vara en traumatisk släkting som inte riktigt passar i vardagsrummet och inte heller hållas utanför dörren. Medan vissa företag går bort sig helt på webben, lyckas andra ta betalt för sin katalog, vilket visar på potentialen. 

  • Å ena sidan: Den tjocka papperskatalogen som dimper ner i brevlådan eller står i stället i butiken är en stor del av identiteten i bolaget.
  • Å andra sidan, en papperskatalog signalerar inte nytänk och framåtanda. Den kostar cash att trycka och distribuera och du kan göra allt mellan antenn & jord, för att citera katalogföretaget Elfas slogan.

Här kan ni förresten se hur föredömligt Elfa sköter sin historiebeskrivning, grunden för allt gott varumärkesarbete. 

Just Elfa har lagt upp hela sitt utbud som sig bör på sin hemsida. Men företaget har också vidareutvecklat sin traditionella papperskatalog, som det inte syns spår av på hemsidan. Däremot finns där bläddringsbara temakataloger.

Globens maffigaste katalogföretag Ikea är inne på samma spår. Ikea har inga problem med att visa upp sin papperskatalog och gör den också tillgånglig via pdf. Katalogen kan också beställas. Dessutom har Ikea lagt upp bläddringsbara temabroschyrer.  En ytterligare variant hade ju varit att lägga upp en månatlig elektronisk produktkatalog med nya varor och erbjudanden, men det hade antagligen dragit ljus från det stora jippot som inträder vid Ikeas årliga katalogsläpp.

Clas Ohlson har liksom Ikea lagt upp specialkataloger. Clas Ohlson nöjer sig med rullbart pdf-stuk, medan Ikea har gjort riktigt snygga bläddringsbara, men inte nedladdningsbara kataloger. Kanske lite trist för hemmafixarna bortanför 3G-täckning. Fördelen med pdf-kataloger är ändå att de enkelt kan laddas hem, även om de inte ger ett så flashigt intryck.

Produktkataloger för företag som Teknikmagasinet och Kjell & Co är själva själen och inte sällan också marknadsföringen i dessa företag. Ja här hymlas det inte. Katalogerna visas stolt och tydligt. Teknikmagasinet har till och med uppgraderat katalogen till himmelshöga ”Prylbibeln”. Amen. 

Gysinge som har alla byggvårdares drömkatalog om drygt 312 sidor delar inte ut sin katalog. Utan säljer den för 230 kronor. Gysinge anlitar reklambyrån Grand för att få till en produkt som får det att bli blött i kroppen på alla heminredare. Och en katalog som inte kostar utan ger ordentligt medklirr i kassan.  

Fritidsresor och Ving är två reseföretag som inte aktivt jobbar med katalogen på nätet. Det är begripligt. Hela deras sajter är ju i någon mån kataloger i sin egen rätt och de använder video, bild och text för att sälja drömmar och upplevelser.

”Att lägga ut pdfer känns gammalmodigt”, säger  Froitidsresors marknadschef  Niklas Zhovnartsuk när vi pratar om saken.

Hemfixarföretaget Jula låtsas som företaget inte har en katalog på den egna sajten. Besökare får ha tur om de hittar hit.

Mekonomen har en webbkatalog som andas sent 80-tal med traumatiserande sökfält som SKA fyllas i. 
Allt medan ”Karin” pratar med gäll röst om något samarbete med Rix FM. Ja, ungefär så långt man kan komma från Gysinges eftertraktade katalog.


Kommentarer

Ett svar till ”Katalogföretagens traumatiska papperskataloger”

  1. […] Katalogföretagens traumatiska papperskataloger- Kan tilläggas att jag läste att 33 procent av e-handlande svenskar använder kataloger, främst för att få en bättre överblick än vad e-butiken erbjuder. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *