Vad gjorde jag egentligen förra veckan? Det har jag ägnat helgen åt att grubbla på trots att förra veckan var vit som snö. Här kommer en liten rapport.  Veckans Schism: Skiljelinjen mellan gamla och nya medier går ibland i dagen och det rör sig inte om en lågväxt buxbom-häck. På Dagens Industri blir det allt smutsigare mellan pappret och nätet. Så snaskigt att bloggen Same but different (här eller här, näe?) skulle hjärtklappa ihop. Papperstidningens chefredaktör Gunilla Herlitz har förbjudit webbens dito Linus Paulsson att ta material från papperstidningen och publicera det på nätet. Linus Paulsson och hans manskap får rewrita materialet precis som från vilken annan konkurrent som helst.

Veckans Slutsats::På sin slututställning konstaterar Berghs elever att ”Vi skapar nyheter i stället för reklam” eftersom folk ”inte läser annonser” utan ”det som intresserar dem”.  Är det inte det man lär sig på reklamskolan – att ta fram marknadsföring som intresserar folk? Och lär vi oss skriva nyheter på JMK. Eller håller journalist och reklamyrket att flyta ihop?

Veckans Ordningsregel: Den rultiga och sociala pr-byrån JMW har satt upp tolv nya regler. Den elfte lyder: Personer vi alltid svarar på tweets från: Rolf van den Brink, Carl Fredrik Sammeli, Ebba von Sydow & Bill Gates.

Veckans Vägval: Moderaterna och Storåkers målar stan med tavlor som rekommenderar målgruppen att svänga av till höger. På väg hem sitter en skylt som säger att man ska vika av mot höger. Den som tar till höger från Körsbärsvägen hamnar på KTH och riskerar att bli civilingenjör. Den vägen vandrar Martin Rolinski sångaren i det liberalaste av band, BWO.

Veckans Omvändelse: Fick just detta från ”Claes de våga vägra Facebook”: ”Claes de Faire added you as a friend on Facebook…” Nu är det frågan om man ska våga vägra Claes. Skulle nog inte tro det.

Veckans Dressdown: Schibsteds Sverige-vd sitter inte på glassigt kontor i city. Han har i stället tagit en av de sämsta arbetsplatserna på Aftonbladet. Han ska ha sagt att han vill ära sig hur verksamheten fungerar. Det fick han bevittna för 4 maj när hela personalstyrkan kallades till stormöte för att berätta att 100 tjänster skulle bort. Alla som vara aktuella för avgångsvederlag  skulle ha fått ett papper om detta i sin postbox att hämta efter mötet. Från sitt enkla arbetsbord kunde Raoul Grünthal bevittna denna studie i effektiv reducering av personalstyrka.

Veckans Riskablaste Presstöd: Gefle Dagblad och Arbetarbladet bygger en gemensam fotoavdelning, en gemensam webbavdelning och planerar en gemensam redaktion i Sandviken. Var går gränsen för presstödet till Arbetarbladet?


Kommentarer

Ett svar till ”Vita Veckan”

  1. Du twittrar aldrig till oss så det är ett lätt löfte att hålla ; )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *