Berghs visar vägen till snäckskalsekonomin


Besöka slututställningen på reklamskolan Berghs (isssh…det heter säkert kommunikationsskolan eller konceptskolan egentligen) är alltid omtumlande. Eftersom eleverna som går där har fått i uppgift att göra det 40-plussiga marknadsförare har tappat kontakten med, just det, förmågan att vara omtumlande. I år var det extra omtumlande. Jag kom aldrig längre än till första planet. Slogs av komplexiteten i lösningarna. Event, it, webb, plus någon traditionell kanal OCH partnerskap OCH delfinansiering, verkar vara hygienfaktorer för de blivande marknadsförarna.  Jag tänker att herregud vad jobbigt det kommer att bli att sälja saker i framtiden men inser snart att HeRreHerReGud, vi är nog redan där.

För övrigt handlar det inte om att sälja saker. Det handlar om att hitta finansiering till din verksamhet. Ett exempel är Berghs-elevernas sätt att lösa fastighetsbolaget Dilligentias utmaning att få nya generationer att hyra kontor. Lösningen heter ”Kungsgatan 0” där noll förstås står för att det ska vara gratis att hyra kontor hos Dilligentia. Ytorna ska finansieras av annonsörer som McDonalds, delägarskap i de bolag som gratisbor hos Dilligentia och en hel räcka med gratislösningar. Systemet där vi byter snäckskal med varandra återuppstår med digitala verktyg.

Försöker äta chips i fred. Men det ska tuggas hela tiden. Men vd Pär Lager. Med rektor Sofia Strömberg. De är överens om att denna utställning är fullständigt banbrytande och att eleverna är det vassaste som går att hitta på en planet. Så säger de alltid. Men jag vet inte om jag kan säga emot denna gång.

Telge Energi ska hitta förstagångskunder genom att gratis dela ut flyttkartonger med loggan på. För 400 000 kronor skulle energibolaget få tillgång till 6 000 ungdomar att ringa till, men förresten det blir ju gratis, eftersom Telge ger sig in i kartongbranschen och säljer plats på kartonglådan till andra annonsörer. Ska prövas skarpt i Linköping.

Inte konstigt att Sveriges Annonsörer i dag vallar runt 70 av sina medlemmar på utställningen för att nästa år kunna vara med och tanka eleverna på sina snäckskalskunskaper.
Jag grabbar en näve chips och rusar ut med hjärnan i torktumlaren. F-n, samma reaktion som bra konst ger.
Fast bra på att blogga är de inte på Berghs.

Ska gå dit igen på lördag.


Kommentarer

Ett svar till ”Berghs visar vägen till snäckskalsekonomin”

 1. Okej, vi kanske inte är bäst i världen på att blogga, men vi är ena hejjare på att twittra.

  (twitter.com/berghslive)

  Tack för att du kom igår, du är varmt välkommen tillbaka på lördag.

  Vill du ha en guidning är det bara att maila.

  Allt gott,
  Studentbyrån 09

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *