Kvällpressens annonsrevansch


Kollar siffror från Tidningsutgivarna (TU) siffror om dagspressens internetannonsering. Rapporteringen om siffrorna har varit rätt monoton efter den givna vinkeln att dagspressens annonsförsäljning på nätet viker ner. Men siffrorna visar också att kvällspressen är på väg att ta en gruvlig revansch som annonsbärare på nätet.
Aftonbladet har aldrig riktigt kunnat växla ut sin position som Nordens största dagstidning, i annonskronor. Om Dagens Nyheter har haft en annonsförsäljning på dryga miljaden har Aftonbladet legat på hälften.  År 2008 lågkvällspressens annonsförsäljning på 861 miljoner kronor, jämfört medmorgonpressen som kom upp i 7,9 miljarder kronor.  Liksom för Expressen har huvuddelen av de totala intäkterna traditionellt kommit från upplageförsäljning.  Men på nätet gäller annat. Medan stora delar av dagspressen försöker hitta kostnadstäckning till sina sajter skördar Aftonbladet och Expressen stora framgångar. Expressens sajt sysselsätter runt 80 personer och ska ge vinster med tvåsiffriga miljonbelopp. Aftonbladet.se ger drygt 100 miljoner kronor i vinst.

TUs siffror visar att dagspressen i snitt får 10 procent av sina annonsintäkter från nätet. Siffran ha knappt ökat de tre senaste åren.  För kvällspressen har andelen ökat rejält och är i dag upp i 56 procent. Kvällspressen redovisade annonsintäkter på 389 miljoner kronor under 2008. Och hoppsan, därmed är kvällspressens annonsförsäljning på nätet än av morgonpressen i storstäderna presterar.

Så hur kommer det sig då att kvällspressen, som av tradition brukar anses vara en alltför smutsig annonsmiljö för åtskilliga annonsörer, slår tillbaka så kraftfullt på nätet.

Diskuterade detta med Kenneth Danielsson på den digitala byrån Wisely och Kristina Carlsson på mediebyrån Mediaedge CIA. Följande punkter kom upp.

* Kvällspressen har starka varumärken som är lätta för mediebyråerna att få igenom som rekommendationer hos annonsörerna.

* Aftonbladet har byggt kategorin nätannonsering, vilket också Expressen drar fördelar av. Alltså nätannonsering är till stora delar synonymt med kvällspressen.

* Kvällspressen har varit duktiga på att erbjuda stora format, vilket mediebyråer och kreatörer gillar.

* Kvällspressen har tagit hem sitt sälj och skrotat flera av sina externa säljavtal.

* Och förstås, kvällspressajterna ligger i topp vad gäller unika besökare.

Sedan har jag en personlig teori om att många marknadschefer, som inte skulle ta i papperstabloiderna med tång, läser kvällspressen på nätet. Undersökningar har visat att kvällstidningarna har ett mycket högre renommé på nätet än för pappret, även om anslaget och innehållet egentligen inte skiljer sig åt. Ingen får trycksvärta på fingrarna av att läsa tabloider på nätet, om man säger så.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *