Dominos sociala dominoeffekt

Dominos är på väg till Sverige. Den amerikanska pizzakedjan har nyss tagit sig igenom en hårdgrillning i de sociala medierna.

I april spreds klipp via Youtube på hur två anställda i North Carolina, Kristy Hammonds och Michael Setzer, äcklade sig med kundernas mat. Klippen spreds via bloggar och Twitter som i ett vansinnigt fallande dominobrickor som på nolltid höll på att erodera trovärdigheten hos Dominos.

Via Twitter och företagets sida på Facebook slog Dominios snabbt tillbaka. USA-chefen Patrick Doyle, spelade själv in ett klipp till Youtube. Pizzakedjan fick snart kred hos bloggarna för sitt snabba agerande, även om kedjans idéer om att förbjuda videokameror i restaurangerna inte gick hem. Hotet avvärjdes lika snabbt som det uppstod.

Till lite oväntad undsättning kom Kristy Hammonds som hävdade sin upphovsrätt till filmerna och satte press på alla som spred dem vidare. Idag finns inte klippen längre på Youtube.

Fallet visar hur viktigt det är att hålla koll på det varumärkets digitala liv.

Fallet visar hur viktigt det är att möta opinionen i de kanaler där opinionen bildas och på samma villkor. Gå ner på golvet är lika viktigt i dag som i går. Skillnaden är att det finns två golv, ett digitalt och ett analogt för råttan i pizzan att springa omkring på.

Fallet visar också att det aldrig går att garderas sig helt, kolla här.


Kommentarer

Ett svar till ”Dominos sociala dominoeffekt”

  1. […] nature, alltså.< br/>Varför kan man inte rösta på internet år 2009?Bra fråga. Varför?< br/>Dominos sociala dominoeffekt | Rolf van den BrinkRvdB om Domino’s Pizza.< br/>Lämnar Sund för UllmanJag trodde jag var den ende PR-konsulten […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *