Om Expressen och SvD ändå kunde göra intressanta fel

Varför envisas Expressen och Svenska Dagbladet att på bästa plats i tidningen berätta om alla små löjliga fel de gör?
Du går in på McDonalds och möts av en skylt där personalens alla misstag under dagen redogörs för.  Där står att läsa: ”Vi råkade servera en jordgubbshake i stället är för en vaniljshake”.
Ikea har infört samma system. Deras kvalitetschef skriver på en stor skylt vid entrén: ” Vi glömde skicka med en insexnyckel till fyra Karlstad-soffor i förrgår”.

Som kund skulle du inte bli klok på varför du blir informerad om alla små misstag dina leverantörer har gjort. Du vill veta om det är fel på Volvon och du riskerar att flyga i diket. Du vill veta om köttfärsen på Ica har möglat. Eller om det regnar i morgon.

Så varför envisas Expressen och Svenska Dagbladet att på bästa plats i tidningen berätta om alla små löjliga fel de gör?

Det är ju inte så att förtroendet för tidningarna växer bara för att de berättar om några på fel som det hela taget inte kommer att förändra världshistorien. Snarare växer misstanken att de riktigt stora felen inte kommer fram.  Svenska Dagbladet, som inte har råd med en utvecklingschef, har till och med infört en kvalitetsredaktör som på ymnig plats berättar om minsta triviala misstag som redaktionen presterat som ”Tingelinggängets nya reggaeinspirerade singel heter Solstingeling”.  Snacka om kvalitetsarbete.

En kvalitetschef borde väl varje dag berätta om arbetet som pågår med att förbättra produkten, inte sitta och såga den. Eller åtminstone berätta om hur felet uppstod och hur det ska undvikas nästa gång. Men inte så. Utan så här: ”Den psykiater som avses är Johan Cullberg och inte Johan Gullberg”.

Och hur är det tänkt? Ska man som läsare hitta gårdagens tidning och leta fram artikeln med felet och rätta sin tidning? Expressen och Svenska Dagbladet kan väl inte tro att deras läsare läser alla artiklar i tidningen och kan relatera till de fel som de redogör för.

De två tidningarna tycks ha tagit idén om egengenererat innehåll till nya höjder. Redaktionen ordnar lite töntiga fel. Och vips, har tidningen fyllt ytterligare några spalter för en billig peng. Om redaktionerna ändå hade presterat intressanta fel, så hade det i alla fall varit bra läsning.


Kommentarer

10 svar till ”Om Expressen och SvD ändå kunde göra intressanta fel”

 1. Profilbild för Biffen
  Biffen

  Hehe! Du är bara bäst alltså. Bäst, Brinken! Lysande reflektion. Fan, vilken bra start på veckan! Tusen tack.

 2. Dessutom tar SvD aldrig in mina rättelser…

 3. Profilbild för Direktörn
  Direktörn

  Tack! Förutom att man mår dåligt för alla dessa fel som någon stackare gjort, så är det äckligt lätt att fastna där. Och så är kaffet slut och mackan uppäten och allt man fått i sig är felen. Från igår dessutom!
  Jag vill bara ha det bästa, om morgondagen. De riktigt vassa prognoserna. Det är kanske framtiden för pappersprodukterna. Eller vad tror du, Rolf?

 4. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Direktörn, prognoser tror jag på. Det om något är kundnytta för en mediekanal att leverera sina kunder. Om inte annat har väl väderleksprognoserna visat det. Och starka analyser av inträffade händelseförlopp. Sporten, som ju är jäkligt bra på att analysera minsta fotbollsmatch kanske kan stå förebild?

  – r

 5. Fast idag verkar de ha strukit hela Liza Marklunds senaste krönika från i söndags, där hon var sin egen privata högsta domstol och pekade ut en pappa, som våldtäktsman, fast han hade blivit friad av hovrätten. Helt tvärsäkert var han skyldig enligt henne. Men det kanske inte kommer med bland rättelser… 😉

 6. Profilbild för BENGT
  BENGT

  Det heter insättsnyckel. Insex? Vad är det för något? Incest känner jag till, men insex? Nä.

 7. Fel, det heter insektsnyckel. Nyckeln är gjord av små insekter.

 8. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Kolla här Bengt o Janne: http://sv.wikipedia.org/wiki/Insexnyckel

  Men nätet kanske inte är så mycket att hålla i handen?

  – r

 9. Idag verkar ju Expressen i alla fall ha tagit åt sig av din kritik. Eller vad man nu ska säga…

 10. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Ja, bara en vecka efter inlägget klipper de till med ett fel som verkligen är värt att rapportera om. Världen är ändå fantastsik. Även vår lilla del.

  – r

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *