Jaså, reklambyråer är ”kommunikationsbyråer”?

Sveriges Reklamförbundets vd Björn Rietz säger att ”Åtta av tio medlemsbyråer uppger idag att de arbetar med kommunikation rätt och slätt.” Då har han inte surfat på deras hemsidor.

Sveriges Reklamförbunds styrelse ska på årsmötet 29 maj föreslå att organisationen byter namn till Sveriges Kommunikationsbyråer. Fullt begripligt, kommunikation är ett bredare begrepp än reklam och då ryms fler medlemmar i föreningen. Ja, vilka ryms egentligen inte? Alla byråer som erbjuder tjänster inom marknadsföring och information, från pr-byråer till mediebyråer jobbar ju med kommunikation.

Varumärket ”Sveriges Reklamförbund” är nog inte ovärderligt heller.

Men att 80 procent av medlemsbyråerna skulle anse sig jobba ”rätt och slätt med kommunikation” är inget som framgår av deras sajter.

Jag surfade in på ett tiotal av landets tongivande rekla…kommunikationsbyråers sajter. Och de är f-n inget nöje att surfa på. Reklamare tenderar att bygga sajter där standardfunktioner som ”Om oss” ligger på udda ställen om de finns alls. Det ska vara udda, introverta lösningar och vore jag kund på jakt efter byrå skulle jag bli förtvivlad. Mycket få byråer berättar rakt om sitt erbjudande och affärsidé. Kundlöfte någon? Och kommunikation sysslar de inte heller med direkt.

Storåkers ”är en del av McCann, världens största reklambyrånätverk”. DDB –”a part of the world’s most creative ad agency network”. Lowe Brindfors är nog för stora för att ens behöva definiera sig själva. Åkestam & Holst sysslar de med kommunikation? Nej, men däremot berättar de om sig själva som en av Sveriges bästa reklambyråer.

Varken ordet kommunikationsbyrå eller reklambyrå finns med på F&Bs sajt. Däremot nämns ”webbyrå”.  Ogilvy har i alla falla en fullödig programförklaring. Byrån ”bygger varumärken, relationer och affärer med hjälp av integrerad kommunikation”. Goss nämner ordet reklam fyra gånger i Om oss-texten. Inget om kommunikation här heller. EuroRSCG är ett ”ungt och entreprenörsdrivet reklambyrånätverk”.

WatersWidgren\TBWA hjälper sina ”kunder skapa orättvisor i konkurrensen”. Le Bureau är ”une agence interactive, consil en creation, innovation et design”. King: Under construction

Fler som bloggar om Sveriges Kommunikationsbyråer
Per Torberger, numera copy. Gör en bättre och mer seriös analys än vad jag mäktade med. Hanna Dunér, Schibsted. Tycker namnet är pretto. Vänta bara tills första barnet ska namnges. Susanne Krutrök på Springtime twittrar.


Kommentarer

5 svar till ”Jaså, reklambyråer är ”kommunikationsbyråer”?”

 1. Profilbild för andrea jovell swenss
  andrea jovell swenss

  Jag är tveksam till detta namnbyte. Kunden blir mer förvirrad än någonsin. Kommunikation är inte ett lyckat begrepp för någon som sysslar med just kommunikation (och det gör i stort sett alla verksamheter). Jag har testat genom åren: Begriplig Information, Begriplig, Begriplig PR, kommunikationsbyrån Vidunderlig. Som sagt…kunden har det inte alltid så lätt att välja.

 2. […] Rolf van den Brink har tittat närmare på argumentet att 80 procent av byråerna uppger sig jobba med kommunikation. Han hittar inte belägg på byråernas egna sajter och tvivlar. […]

 3. Ta en titt på Vinter rekl…, menar kommunikationsbyrås webbplats…

  http://vinterwebb.se

 4. Profilbild för Björn Rietz
  Björn Rietz

  Hej Rolf,
  Se det så här: Låt säga att du arbetar på reklambyrå. En reklambyrå behöver tillhöra ett starkt förbund, ett förbund blir starkare om det omfattar fler med gemensamma frågor. Ett breddat förbund som omfattar fler än traditionella reklambyråer, likt det vi har idag, bör signalera till omvärlden att det faktiskt förhåller sig så. Det betyder bara att reklambyråerna uppgår i ett större sammanhang där det kan ges kraft bakom dess röst.

 5. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Björn, känns som ni hade lite bråttom där. Hur såg briefen ut egentligen? Reklamförbundet är ju redan breddat, så det var inget nytt. Byta namn, visst. Men till rätt namn? Och hur hanterar ni de medlemmar som just vill vara reklambyråer? Och skapar inte en oändlig bredd en öppning för alla som vill bryta loss och starta egna intresseföreningar? Lite sena reflektioner här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *