Pr-stjärnan som var med på hovets Youtube-flopp

Hur kommer det sig att en del pr-konsulter alltid finns där den absoluta makten finns? Är det för att pr är under den stillsamma konsultytan är värsta hockeyligan med pr-stjärnor som slåss om uppdragsgivarnas gunst? Låt oss ringa till pr-stjärnan som var med på hovets Youtube-inspelning.
En av JKLs grundare, Anders Lindberg, är just en sådan pr-stjärna som alltid finns i närheten av landets absoluta maktcentra. Det var till exempel han som värvade den förra statsministern Göran Persson (s) till byrån. Han var också med när hovet spelade in den famösa Youtube-rullen där nyheten om Victoria och Daniels bröllop rullades ut.  Jag undrar förstås hur Anders ser på sin medverkan i det något havererade kommunikationsprojektet. Och om det var han som rekommenderade hovet att ta bort kommentarerna? Var inspelningen målet för långt och träget arbete med att medieträna Daniel Westling?

Så jag ringer honom. Det är ett spel vi spelar. Båda deltagare vet vad som gäller. Som enkel tillverkare av journalistiskt innehåll måste jag fråga pr-stjärnan om uppgifterna stämmer. Pr-stjärnan vet vad som gäller:  ”Vi kommenterar A-L-D-R-I-G vad vi gör…och vad vi inte gör”.

Jag har på fötterna och skriver i ändå. Men även om han är ett fullblodsproffs, kanske Anders Lindberg ändå blir lite störd för att jag skriver. Eller just därför. Att tappa kontrollen över mediernas slutprodukter är det värsta pr-proffsen vet. Under de mondäna dräkterna som finns i alla nyanser mellan beige och grått och förstås svart-svart, under de trimmade, tränade ytorna, bultar riktiga kamphjärtan.  Där pågår en tävling på liv och död vem som har de viktigaste personerna nätverken, rakaste tillgången till makten och största kontroll över verkmästarna och arbetarjonen i mediernas fabriker. Det är just det som gör pr till en så intressant disciplin att bevaka.
Fler som bloggar om hovets Youtube-kampanj
Springtime
Peter Swedenmark
Elias Betinakis
Pär Ström


Kommentarer

Ett svar till ”Pr-stjärnan som var med på hovets Youtube-flopp”

  1. Profilbild för Connie Brean
    Connie Brean

    Tillåt mig komma med ett litet instick: Fotboll är en bättre metafor för PR-världen (PR-sverige?). Du har som såklart rätt att en del pr-puttar proträtteras som branschens absoluta giganter. Likadant är det i fotbollen.

    Problemet är bara att branschens bevakare ofta glömmer bort denna lilla detaljen om på vilken plats en spelare ska in. Lindberg må vara en ”målvakt” av rang – om metaforen fullföljs – , men att sätta honom som toppforvard är att bädda för trubbel. Eller det omvända; att sätta Obolo i kassen är nog heller ingen direkt hit.

    Paradoxen är därför – precis som i fotbollen – att många av fixstjärnorna aldrig får höja bucklan i slutet av säsongen. ja, i vissa fall har de till och med problem att bärga en trepoängare. Som i fallet med kronprinsessans förlovningsfars…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *