Ikea och Ryanairs konsumentreklam skapar b2b-affärer


Ikea och Ryanair kan snart ta betalt av kommunerna. Samma färg har de också.

Förra veckan toppade Dagens Industri tidningen med att Ikea skulle investera 4 miljarder kronor på fyra nya varuhus i Sverige. 1 000 nya jobb. Bild på Kamprad: ”Han ordnar jobben”.

Att få ett Ikea-varuhus etablerat i sin kommun är något av en vinstlott.

”Vi är oerhört positiva till etableringen av Ikea som vi tror förstärker hela regionen”, säger kommunalrådet Magnus Jacobsson (kd) till Dagens Industri.

Ikea har jobbat sig fram till en position där nästa steg för företaget blir att ta betalt för att etablera sig. Detsamma gäller Ryanair, som också är något av en drömetablering för kommunerna. Ett exempel är Nyköping som gick med på ett mycket fördelaktigt avtal med Ryanair. Företagets grundare Michael O’Leary bär liksom Ikeas dito Ingvar Kamprad varumärket på sina egna axlar..

Ikea och Ryanair, som råkar ha samma signalfärger, har skapat så starka relationer med sina kundgrupper, att de kan växla ut sina positioner som konsumentföretag också inom b2b, business to business, företagsaffärer. Varumärkesarbetet, kundkommunikationen, blir i slutet reda pengar när bolagen ska etablera sig eller förhandla med underleverantörer. Reklampengar blir till slut b2b-affärer. Det skulle vara intressant att se hur den ekvationen ser ut.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *