Oj, Saab gör reklam igen – men var är Jan Åkes blogg?

Saab försöker med en ny reklamkampanj och sajt ta kommandot över kommunikationen runt bilmärket. Printkampanjen signerad Lowe Brindfors berättar optimistiskt om att ”Fortsättning följer”. Copyn handlar om att många vill köpa Saab. Alltså industriella investerare. Copyn och bildlösningen visar Saabs historik och vad företaget har presterat genom att visa olika bilmodeller. Ironiskt nog visar annonsen också Saabs största svaghet.

Företaget har sedan år 2000 lyckats få fram bara två bilmodeller, 9-3 och 9-5. Idag är 9-5 världens äldsta modell.

Reklamen och sajten Newsroom ska väcka sympati och opinion för bilföretaget. Och gjuta mod i de kunder som kör omkring i det krisdrabbade märket.

Självklart måste Saab försöka ta kommandot över hur varumärket kommuniceras. Men reklamen visar också hur vanskligt det är. Copyn säger: ”ett mer självständigt Saab kommer att vara smidigare och mer vitalt”. Lite längre bort i tidningen går det sannolikt att läsa om att Fiat vill lägga vantarna på Saab.
Kampanjen består av dagspress, tv-reklam och den nya sajten ”Newsroom” där nyhetsflödet runt det krisande bilföretaget samlats.

Nyhetsrummet bjuder på de senaste nyheterna om Saab. Rummet är kallt och formellt och här missar företaget verkligen en chans att väcka känslor kring märket. Självklart skulle vd Jan Åke Jonsson skrivit en blogg om exceptionella resa han och Saab är ute på nu. Mer spännande och intressant läsning har jag svårt att komma på, just nu.


Kommentarer

3 svar till ”Oj, Saab gör reklam igen – men var är Jan Åkes blogg?”

 1. Profilbild för Lite info
  Lite info

  Anledningen till att det bara blivit två modeller är att GM valt att lägga mycket av FOU i SAAB som sen har gynnat andra varumärken. GM körde SAAB i botten.

 2. Profilbild för Susanne Wernersson
  Susanne Wernersson

  Hej! Bilden på alla saabar: är det en affisch. Går det att få tag i en? Har en saab tokig bror som fyller 30 år. Han skulle gilla den! /Susanne

 3. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Det är en bild från reklamkampanjen. Kanske år det att ordna en kopia via reklambyrån Lowe Brindfors i Stockholm?

  – r

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *