Capman hugger Titan bland tokkonsoliderade produktionsbolag

Produktionsbolagsbranschen genomgår en liknande internationell konsolidering som reklambranschen har genomgått de senaste tio åren.  På den svenska marknaden finns endast Baluba, Titan och Nordisk Film kvar som tänkbara köpobjekt om inte MTG ändrar planerna och säljer Strix. 
”Vi är inte i tv-produktionsbranschen, vi är i konsolideringsbranschen”, sa en produktionsbolagschef jag pratade med härom veckan.

Uttrycket var träffsäkert. Lönsamheten har tidvis varit erbarmlig och det enda sättet att bli rik på i branschen är att sälja sitt bolag. De senaste åren har vi sett något av en tokkonsolidering. Produktionsbolag som Meter, Stockholm-Köpenhamn, Jarowskij, Mastiff, Friday TV och Silverback har köpts upp av större koncerner. Som i sin tur har köpts upp av ännu större koncerner. Som exempel köpte Metronome Stockholm Köpenhamn för 60 miljoner kronor. Därefter köpte Shine Metronome för drygt 700 miljoner kronor.
Affärerna har skapat ett gäng lyckliga medlemmar i den tvåsiffriga miljonärsklubben, bland flera Anna Bråkenhielm (Silverback), Henrik Bastin (Stockholm Köpenhamn) och Jan Zachrisson (Jarowskij).

Det är samma utveckling som har skett iden tillika ganska olönsamma reklambranschen där internationella nätverk har slukat svenska byråer som Brindfors, Paradiset, Storåkers, Waters Widgren för att nämna några. Reklambranschen I världen styrs av sex gigantiska nätverk, IPG Omnicom, Dentsu, Havas, WPP och Publicis. Ungefär 75 procent av all världens annonsering lär gå via någon av byråerna i det mäktiga WPP-nätverket som har runt 100 000 medarbetare.

Produktionsbolagens motsvarigheter är åtta och de heter Fremantle, Endemol, Zodiak, Shine, Granada, Sony, All3media och Eyeworks. Sannolikt kommer nästa konsolideringsfas för både reklam och produktionsbranschen att handla om att slå samman några internationella koncerner för att ytterligare öka lönsamheten, läs minska konkurrensen.

Det finns också ett fåtal lokala affärer kvar att göra. Produktionsbolaget Titan lär var till salu och det finns också en het köpare, det finska riskkapital bolaget Capman som har köpt Talentums tv-verksamhet, finska Varesvuo och Monster med syfte att bygga en nordisk produktionsbolagskoncern. Capman lär ha uppvaktat Titans ägare som inte ska ha varit nöjda med priset. I stället försökte Capman köpa Metronome men orkade inte följa med Shine i budgivningen. Sannolikt återupptar Capman förhandlingarna med Titan. Peter Settmans bolag Baluba borde vara ett intressant bolag att köpa, om det nu är till salu. Det brukar spekuleras i att MTG vill sälja Strix, men det var ett tag sedan. 

Svenska reklambyrågrundare brukar sälja sitt bolag till ett internationellt nätverk och sedan ta med sig kunderna och sluta för att bygga upp en ny egen byrå. Den utvecklingen har vi inte sett prov på i produktionsbolagsbranschen där grundarna tycks stanna kvar i sina sålda bolag. Det kan bero på att de ser fördelen i att få ut svenska produktioner på en internationell marknad.  Det kan också bero på att marknadschefer som köper reklam och programchefer som köper tv-program är olika släkten. Marknadschefer är inte sällan lojala individerna på reklambyrån i stället för byrån. Programcheferna på tv-kanalerna är troligen lojala med främst formaten, och de ägs av produktionsbolagen.


Kommentarer

Ett svar till ”Capman hugger Titan bland tokkonsoliderade produktionsbolag”

  1. Är hela idébranschen låst för utomstående? (Alltså när det gäller att tjäna pengarna.)

    Om jag skulle gissa, så kan man inte tjäna pengar på att som vanlig privatperson tipsa de olika ”idébolagen” om idéer, för risken verkar oerhört stor att de bara stjäl idén rakt av, för att själva tjäna alla pengarna. Bara att som idéföretag skicka vidare t nån kompis, så upphovsmannen inte har nåt case till upphovsrättsrättegång.. Antipiratbyrån stöttar nog inte alla.. ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *