Rolig Youtuberulle visar varför SvD misslyckas matcha DN


Klart att SVD.ses chef Fredric Karéns drift med DNs chefredaktör Thorbjörn Larsson på Youtube är vansinnigt rolig i sig. Men youtuberullen säger också en del om varför Svenska Dagbladet sitter i skiten tidningen sitter i.
Fredrik Karén tar inte chansen att visa vad Svenskan vill stå för inom sociala medier utan ägnar möda åt att visa publiken hur tidningen relaterar till sin konkurrent. Cheferna på Svenska Dagbladet tycks vara experter på att sätta fingern i luften och analysera vad som sker i världen och i  den egna läsekretsen och ängsligt anpassa och skräddarsy produkterna efter det. 
Ett exempel: Fredagsbilagan Min Helg startades för att ge värme åt det svalare varumärket Svenska Dagbladet.

Mätningar visade att Min Helg inte lyckades påverka varumärket Svenska Dagbladet, så bilagan skrotades.
Naturligtvis ett fullt logiskt beslut. Men vem har sagt att rätt logik ger stor publik?  Jo, de experter som tror att medier är generiska produkter som tvättmedel. 

Jag vet inga chefer som är så pållästa som SvDs utvecklingschef Bo Hedin och redaktionschef Martin Jönsson. Men vad står de själva för egentligen?

Cheferna på DN inklusive Thorbjörn Larsson kan nog inte hälften så mycket som motsvarigheterna på Svenska Dagbladet, men de tycks ha självförtroende att skita i minsta brittiska tidningstrend och se mer konstnärligt och frisinnat på sina produkter. Just därför har DN bättre möjligheter att skapa innehåll som går att ta betalt för. Medan  Fredric Karén anstränger sig för att vara ironisk, vågar Thorbjörn Larsson vara viktig i sitt Youtubeklipp.

Fast det riktigt tragikomiska kanske är att de två mäktiga svenska tidningshusen ägnar kraft åt att ödmjukt sitta och göra skakig rörlig bild i amerikanska Googles Youtube-kanaler för, ja för vilka då egentligen?

Också Digmar skriver om SvDs klipp.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *