Ooops 555 miljoner borta och mediebyråer = tv-byråer


Idag kom siffror över mediebyråernas inköp av annonsutrymme som var de lägsta de senaste fyra åren. Lite excel-körningar visar också att mediebyråerna i allt högre grad blir beroende av att göra affärer med tv-kanalerna medan hotta/hippa internet fortsätter att står för drygt en tiondel av mediebyråernas affärer.

Siffrorna från Sveriges Mediebyråernas mediebarometer visar att byråernas totala köp för det första kvartalet är de lägsta sedan 2006. Jämfört med år 2006 minskade köpen med 3,5 procent till 2,5 miljarder kronor. Jämfört med förra året minskar de totala köpen med 18 procent. Hela 555 miljoner kronor mindre köpte mediebyråerna för det första kvartalet 2009, något som lär lägga sordin på årets branschjippo Stockholm Media Week, som hålls 6-7 maj.
Tv är står för den överlägset största andelen av mediebyråernas köp. Andelen ligger sedan år 2006 på 35-38 procent. Dagspressen har minskat från 19 till 15 procent. Internet har de senaste tre åren stått för drygt 10 procent av mediebyråernas inköp.  Kvällspressen har tappat andelar medan direktreklamen har ökat något.
Överlag visar en analys av andelarna att de har förändrats lite sedan 2006. Det tyder på att mediebyråernas affär i stort är oförändrad.
Cirka 85 procent av de totala köpen av tv-reklam går via mediebyråerna. För internet är siffran runt 30 procent. Affärer på internet gör annonsörerna helst själva med medierna. Mediebyråernas affärer inom sök, då främst med Google, är också obetydliga. Därmed kan konstateras att mediebyråerna inte  har kunnat kompensera tapp som beror på lågkonjunkturen med affärer med de snabbast växande mediekategorierna, sök, internet och sociala medier. Troligen är detta mediebyråchefernas största huvudvärk just nu.   Men då är affärerna på internet sällan raka förhandlingar om hur mycket en helsida ska kosta, och det passar uppenbarligen mediebyråerna illa.


Kommentarer

Ett svar till ”Ooops 555 miljoner borta och mediebyråer = tv-byråer”

  1. Profilbild för Ulf Sandberg
    Ulf Sandberg

    Ibland läser jag vad du skrivit. Man kan inte påstå att det är upplyftande. Lika dyster ton som i det mesta som skrivs nu och relateras till rådande lågkonjunktur eller kriskonjunktur. Måste vara trist att bevaka en bransch där det bara finns negativt att skriva och låta som en gnällande gammal ladugårdsdörr. Är det inte mediesäljarna som det är fel på är det medieägarna och nu senast upptäckte du tydligen att du glömt ge mediebyråerna en känga de senaste dagarna. Till ditt senaste inlägg kan jag bara säga: Trodde du lärt dig något hur mediebyråerna arbetar under så många är som du bevakat branschen. Men Rolf, om du mot förmodan upptäcker något positivt kan du väl slå en signal så kan vi fira. Med bästa hälsningar Ulf Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *