Siffrorna som antyder slutet för marksänd publicservice


Ska SVT få jobba fritt på internet? Nej, säger stora delar av den kommersiella tv-branschen, SVT ska sända via marknätet och återdistribuera sänt material på nätet. Men siffror över tittarutvecklingen för webb-tv antyder att det kan bli svårt för SVT att klara folkbildningsmålen via marknätet.
Utbudet av webb-tv ökar kraftigt. SVT och Aftonbladet har hittills varit de tunga aktörerna. Men med TV4 Replay och TV3 Play upphör webb-tv att vara experimentverkstad.
Det visar också siffror från MMS. Tittandet på program längre än 15 minuter har ökat med 50 procent från maj/juni till november/december 2008. Tittandet på korta klipp ökade under samma period med 10 procent. Andelen tittare i åldern 15-65 år som tittade på ett 15 minuters inslag minst en gång per vecka låg i november/december på 18 procent.
Enligt MMS är dokumentärer och faktaprogram populärast följt av underhållningsprogram.
Ipred, som förväntas minska intresset för nedladdning, kommer troligen ytterligare att öka tittandet på webb-tv.
Ännu är inte konsumtionen av webb-tv gigantisk. Men ska public service över tid klara sitt uppdrag kan inte marknätet för all evinnerlighet vara utgångspunkten för SVTs uppdrag, något som kommersiell tv hårdnackat hävdar. De aktörer som inte bara ser webb-tv som ett hot mot den skyddade verkstaden, borde kunna se SVT som en aktör som kan hjälpa till att driva mediet framåt och inte bara som en tjuv av kommersiella tittarpar.


Kommentarer

Ett svar till ”Siffrorna som antyder slutet för marksänd publicservice”

  1. Jag tror att SVT:s webbtv kommer att bli en brytpunkt i hela nätdiskussionen… Det kommer snart! Var så säker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *