Telenor och Tele2 mörkar sin kärleksaffär


I en massiv pr-offensiv berättar de två telekonkurrenterna Telenor och Tele2 om planerna på att bygga ett höghastighetsnät för mobiltbredband (4G). Telenor hänger på med maffig annonskampanj, medan Tele2 tar till sitt gamla får Frank för att prata om något helt annat. Med dyra uppslagsannonser på sidan 2-3 i dagspressen berättar Telenor om ”ett historiskt beslut” att bygga 4G-nätet. I annonsen står inget om samarbetet med Tele2. Därför kan läsare bli förvirrade när de några sidor längre in får läsa om att Telenor ska bygga nätet tillsammans med Tele2. Telenors pr-byrå Hill & Knowlton och Tele2s motsvarighet har gjort ett styvt jobb och fått helsidor i Dagens Nyheter såväl som i Dagens Industri utan att någon information läckt ut i förväg. Telenors annonskampanj förstärker därför effekten av pr-kampanjen. Utgörningen som sannolikt reklambyrån Garbergs står för, har som vanligt ett samlat uttryckt med låg kreativ höjd. Ett blått hav och en ensam gubbe i svart roddbåt, är det Pripps Blå vi ska sälja här eller?

Copyn är pladdrig och Telenors eviga gnäll på Telia riskerar att slå tillbaka. Det går ju inte att i en och samma annons att brösta sig och berätta att man bygger världens bästa nät och samtidigt försöka framställa sig som en underdog och gnälla över att konkurrensen har ”satts ur spel”. Hur ser det förresten ut med konkurrensen på Telenors hemmaplan Norge? Det liknar mest ett gnäll på gamla frun, när Telenor borde ha gått ut och berättat om sin nya kärlek Tele2. Men Telenor  hade kanske hellre legat med Telia?

Tele2 vill heller inte berätta om sin nya partner på annonsplats. Tele2 ligger lågt med att berätta om miljardinvesteringen i 4G-nätet. Tele2 slår hellre ett slag för sina nya företagsväxel Direct med bilder på Graham Bell och fåret Frank. Också ett osannolikt par.


Kommentarer

3 svar till ”Telenor och Tele2 mörkar sin kärleksaffär”

 1. Jag har funderat över det här också. Jag finner inget värde för något av bolagen egentligen att berätta att de gör det här i hop. De ska bygga infrastruktur som inte har någon direkt koppling till konsumenterna. Det gemensamma bolaget kommer antagligen aldrig att synas utåt.

  Vet någon om att Telenor och Tre sedan tidigare samarbetar runt 3g-nät? Eller att Tele2 och Telia delar på sitt 3g-nät?

 2. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Jag fick inte ihop de två bilderna. Först Telenor som berättar om SITT nät på annonsplats. Sedan artiklarna där Tele2 OCH Telenor ska bygga nätet. Dessutom är det väl rimlig konsumentupplysning att berätta vem man hoppar i säng med, även om jag förstår att Tele2 och Telenor, vill ha full frihet att differentiera prissättningar och erbjudanden.

 3. Profilbild för Johan van der Schoot
  Johan van der Schoot

  Hej Rolf. Välkommen till framtiden, här samarbetar man. Nike med Apple, Sony med Ericsson och Telia med Tele2. Det betyder däremot inte att men ger upp sin egen varumärkesposition eller att företagen går ihop. Eller har några Appleannonser med Nike skor gått mig förbi? För övrigt är det väl helt ointressant för landets konsumenter hur master och sändare skruvas upp och i vems regi. Det viktiga är väl varför och hur det kommer att påverka min vardag. Att säga att man inte kan kan förklara sina motiv och sedan ”brösta upp sig” i samma annons är nån regel jag aldrig hört talas om. Däremot är det en av världens äldsta retoriska tekniker och gäller inte den längre får vi ordna offentligt bokbål på landets samtliga retorikböcker och dessutom får alla Sveriges politiker och debattörer ställa sig i skamvrån ögona böj. Att dessutom undra hur situationen ser ut i Norge är också svårt att hitta nån relevans i. Ska t ex Volvo prata som en marknadsledare när de gör reklam i Japan också? Varumärken har helt olika förutsättningar på olika marknader. Och nej, vi gör inte reklam för Pripps Blå, men allemansrätten väcker vissa associationer hos mig som faktiskt kan inbegripa en sjö, en eka och varför inte, en burk öl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *