För en del går det si.


För andra så.

De flesta av oss har vi inte aning om hur ska gå nästa vecka. Men vi vet vad som hände senaste veckan. Här kommer veckorapporten.

Veckans Skitnödigaste Reklamare: Copyn Lennart Andersson går till attack mot Mariestads mustaschkampanj. Han tycker att kampanjen är ett plagiat. Snarare handlar det om pastisch med den så kallade glimten i ögat, en av reklambranschens paraddiscipliner. En allvarligare fråga att diskutera är hur Spendrups nya marknadschef Erik Jarnsjö hanterar den så dyrbart utmejslade positionen för Norrlands Guld.

Veckans Gåta: Varför envisas superintellektuella Alexander Bard med att göra obegåvad och osmart plastschlager? Och varför insisterar begåvade personer som DNs bloggare Jonas Leijonhuvfud att få posera med den skäggiga kortbrallan?

Veckans Pr-kampanj: På mittuppslag i Sveriges största tidningar får debutanten Alex Schulman lansera sin kommande bok med den Arja Saijonmaa -influerade titeln: ”Skynda att älska”. Med en berömd släkt går det att komma hur långt som helst. Hade det funnits ett medialt klassamhälle hade den Schibsted-finansierade komikern tillhört överklassen. Det finurliga i pr-tricket är att Alex lyckas framställa sig som en missgynnad och frustrerad förortsunge.

Veckans Titanic: Ingen av Guldäggets vinnare diskuterades lika mycket som Viking Lines beställda dokusåpa Färjan som vann Titan-klassen. Rederiets mod att genomföra det riskfyllda projektet är värt priset. Är det något som behövs för att rädda svensk marknadsföring från krasch med isberg och undergång så är det modiga reklambeställare.

Veckans Ord: ”Drevpolitik”. Myntat av pr-byrån Weber Shandwicks nya PA-chef Henrik Sjöholm, som anser att den borgerliga regeringen har satt i system att starta drev i den allmänna opinionens smak. Ett exempel är de senaste veckornas politiska klappjakt på bonusarna.

Veckans Vågspel: I dagspressannonser berättar Scan om sitt närproducerade svenska kött. Hur länge dröjer det innan någon kopplar ihop kampanjen med baconfabriken i Polen. Då kan det vara stekt för Scan och dess reklambyrå Saatchi.
 
Veckans Fundering: Undrar om TV4-chefen Jan Scherman känner sig stolt över att ha skapat levande karaoke maskiner som Idol-Johan?

Veckans Blogg: Advokat Thomas Bodström dribblar på duktigt, även om det kan bli en långboll för mycket i Bodströmsamhället.

Veckans Mikroblogg: Boxer-Robert börjar twittra. Kul att se hur han slingrar sig på internet som är tvs- och marknätsdistributören Boxers största konkurrent, till exempel: ”Det jag tycker är roligt med Internet, det är att man kan umgås med varandra. Fast på distans. Det jag inte gillar är Webb-TV. För smått.”

Veckans Maffigaste: Det går inte att komma ifrån att Sony Ericsson och mediebyrån Mediaedge CIA tar utomhusreklamen till nya nivåer med lanseringen av W715. Vad ärnästa steg? Att slå in Ericsson Globe Arena i en wepa?


Kommentarer

Ett svar till ”Veckorapporten”

  1. Profilbild för Skrivhäftet
    Skrivhäftet

    Jag ska nog ge Alex en chans. Killen är begåvad trots allt, och vi måste väl ändå tro på att människor kan mogna och växa upp. Annars är ju hela mänskligheten i händerna på stroppiga 20-åringar som tror sig veta allt. Det är lite för enkelt att se det hela i klassperspektivet – det finns ju faktiskt både generationsperspektiv och (dock!) invandringsperspektiv eftersom pappan ändå var en produkt av ett annat land.

    Om Alex var ett företag (som Viking Line) skulle man kanske se det som ett lyckat byte av varumärkesinnehåll och det är ju sånt som alla jublar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *