De gränslösa gangbloggarna

Allt fler bloggare vill göra det i grupp. Gangbloggandet suddar ut gränsen mellan tradmedia och bloggkanaler.Har ni också tänkt på att alla plötsligt ska gruppblogga. Dagens ArenaSveriges Annonsörer, Media Edge CIAs digitalavdelning, Aftonbladets ledarredaktion är några aktörer som startat gemensamma bloggar för sina organisationer. Till och med ensambloggaren Deepedition har gangbloggat ihop sig med Mymlan om bloggen Same Same But Different.

Får några år sedan fanns rätt få exempel på gruppbloggar. En av de tidigaste jag kan komma på och vildast och råast var Expressens ledarblogg med PM Nilsson och Leo Lagercrantz en blogg som kändes som det där lådvinet som aldrig vill ta slut. Traditionen har de fortsatt i en mer torr och tillrättalagd variant tillsamman med Bangs tidigare redaktör Karin Eder-Ekman på Newsmill. Svenska Dagbladets ledarredaktion var ganska tidigt ute med en kollektiv blogg. 
 
På Dagens Media startade vi Köksveckan år 2005. Tanken var att den skulle vara ett en frizon för redaktionsmedlemmarna att lätta på trycket och experimentera med olika uttrycksformer. Först fruktade jag att den skulle undergräva moralen och läcka känslig information. Men tvärtom. Det dröjde inte förrän redaktionsmedlemmarna hade satt upp informella och ordentligt snäva regler för vad det fick bloggas om. Jag försökte elda på, men bloggen blev oftast mycket mesigare än jag hade hoppats på.
I sina bästa stunder fungerade Köksveckan som ett managementverktyg där jag som dåvarande chefredaktör kunde snappa upp stämningar och sprida information på ett varken formellt eller ickeformellt sätt. En annan idé var att Köksveckan skulle hjälpa till att bygga det redaktionella teamet, men snarare drog den isär teamet i två delar, vi som bloggar och vi som vägrar.

Men nu är det fler som har lämnat det eviga bloggonanerandet för att i stället köra en gangblogg. Det är intressant. När en blogg skapas av flera individer, kan den överleva sina grundare. Den kan prestera även om någon individ inte är på jobbet. I gruppbloggar går det också att bygga strukturer och fördela roller. Gränserna mellan en traditionell redaktion och bloggrupp lär luckras upp. För vad är det för skillnaden på en grupp människor som skriver för en blogg och en grupp som skriver för en sajt. Det skulle väl vara att det i en den gameldaxgruppen kan hända att någon tar upp en telefon och ringer och kollar saker. Ja, det är nog ingen slump att det främst är tyckare och opinionsbildare med mindre krav på verklighetsförankring som gangbloggar.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *