Bakläxa för DN och Expressen på nätet

Jag är barnsligt förtjust i Excel. De senaste tio åren har jag säkert lekt fram ett diagram per vecka i Microsofts kalkylprogram. Det hela började när jag jobbade på Microsoft i Dublin i slutet av 80-talet.

Ibland kom Bill Gates och hälsade på. Det var goda nyheter. Då skulle det bli segmöte i matsalen och då var det ingen som bråkade om man gick på stan några timmar. Mitt första jobb där var att översätta utbildningssektionen i Excel. Och med Excel kan man göra nästan vad som helst.

Här ovan har jag trollat fram kvoten mellan antalet unika besökare för de tre största mediesajterna i fyra nordiska länder och ländernas respektive befolkning. (Bilden blir läsbar om du klickar på den)

Jag var nyfiken på om Aftonbladet.se skulle ha samma dominerande särställning i andra länder än i Sverige. Siffrorna visar att norska Verdens Gang har en kvot på 60 procent och alltså en hypotetiskt större räckvidd i befolkningen än Aftonbladet. Om Aftonbladet hade haft samma kvot i Sverige, skulle sajten ha haft 5,5 miljoner unika besökare under veckan i stället för 3,9 miljoner.

Sifferexperimentet visar också att DN.se och Expressen.se har låga kvoter, 10 respektive 17 procent. De är de lägsta kvoterna bland Nordens största sajter. Uppenbarligen behöver Expressen.se och DN.se jobba i fatt och de tycks inte ha skött sina kort. Det illustreras även av att tre norska, danska respektive finska mediesajter är större än Expressen och DN.se, trots att ett mindre befolkningsunderlag än i Sverige. Siffrorna visar också att Aftonbladet.se troligen inte har nått taket ännu på länge.

Det kan också tänkas att mitt resonemang är helt fel. Gubbhyllan på Sifo Media invänder säkert mot att jag populärvetenskapligt har använt mig av endast en typvecka. De skulle säkert ha synpunkter på jämförelsen mellan mindre marknader, som Finland och Norge, med något större marknader som Sverige.  

Dödsäkert har Sifo-gänget idéer om olika mätmetoder för internettrafik och kanske rentav reservationer om ålderstrutarna i de olika länderna. Men bättre än så här blir det inte med en kille som skolkade från Bill Gates bakom Excel-spakarna.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *